Klimaaftale, COP28 – blandet modtagelse
En klimaaftale er netop blevet indgået på COP28 i Dubai. Det er første gang, at fossile brændstoffer nævnes i en aftale ved FN’s klimatopmøde.
For første gang nævnes fossile brændsler i aftale ved FN’s klimamøde. En omstilling væk fra dem skal ske i energisystemer, men det er uden forpligtende ramme.
Den danske minister for global klimapolitik og udviklingssamarbejde, Dan Jørgensen (S), er begejstret for den netop indgåede klimaaftale. – Det er en historisk aftale. De fleste danskere tænker nok, at det er utroligt, at det skulle tage 28 år at nå hertil. Det tænker jeg i hvert fald, siger han til TV 2 i Dubai. – Når det er sagt, så skal vi glæde os over, at vi er her. Verden har sagt nu, at fossile brændsler skal væk. Det er en glædesdag, selvom vi har arbejdet for endnu højere ambitioner og mere ambitiøst sprog i teksten, siger Dan Jørgensen.
Politisk leder for Radikale Venstre Martin Lidegaard er glad for, at der er landet en aftale ved COP28. – Men jeg må også konstatere, ligesom jeg gjorde sidste år og årene før det, at det jo ikke er en aftale, der er god nok i den forstand, at den sikrer, at vi får de reduktioner, der skal til, for at vi kan holde den globale opvarmning under 1,5 til 2 grader, siger han til TV 2.
– Den her aftale kommer ikke til at redde klimaet. Men det må vi jo så prøve at gøre selv, lyder det fra Martin Lidegaard.
SF’s klimaordfører og politiske ordfører, Signe Munk, siger også, at hun er glad for den aftale, der er landet ved COP28. – Man skal huske på, når man forhandler med oliestater – nogen der lever af at producere olie, naturgas og brænde kul af – er det et stort fremskridt, at vi er kommet derhen, hvor der står i den internationale klimaaftale, at verden skal omstille sig væk fra fossile brændsler, siger hun til TV 2
– Det er samlet set et rigtig godt fremskridt for verden, siger hun. Signe Munk erkender dog, at det bedste havde været, at Danmark fik forhandlet udfasningen af fossile brændstoffer igennem.