Fokus på kommunal effektivitet
DI rundspørge viser, at et markant flertal af landets kommunaldirektører vurderer, at der fortsat er mulighed for at optimere driften i kommunerne – særligt gennem øget brug af digitalisering og ny teknologi, der bl.a. kan frigøre arbejdskraft til de centrale velfærdsopgaver. Kommunerne kan opnå betydelige gevinster ved at lære af hinanden.
Kommunerne er udfordret, bl.a. som følge af mangel på arbejdskraft, et stigende antal børn og ældre og et tiltagende behov for investeringer i den grønne omstilling. Udfordringerne giver anledning til et fornyet fokus på, hvordan kommunerne kan få mere ud af deres eksisterende ressourcer. Ni ud af ti kommunaldirektører vurderer dog, at der fortsat er mulighed for at optimere driften i deres kommune.
97% af de adspurgte kommunaldirektører tilkendegiver, at der enten i nogen, i høj eller i meget høj grad er mulighed for optimering eller kvalitetsudvikling via øget brug af digitalisering og ny teknologi. Derudover mener størstedelen af kommunaldirektørerne, at der i nogen grad også er muligheder for optimering ved afbureaukratisering, smartere indkøb og nedbringelse af sygefravær.
For at opnå optimeringer eller kvalitetsudvikling på disse områder, kan kommunerne finde inspiration hos hinanden. I KL’s Idébank er der alene i 2021 samlet flere end 400 unikke budgetforslag til effektiviseringer, der er relevante for andre kommuner, og som ikke vurderes at føre til serviceforringelser. En lang række kommuner formår således at frigøre ressourcer, der kan prioriteres til borgernær velfærd, eksempelvis ved at organisere sig smartere eller ved øget brug af digitalisering og automatisering af manuelle arbejdsgange.
Analysen er omtalt i Berlingske d. 28. november 2022. Læs artiklen her.