Grøn omstilling udfordrer

Statsvirksomheden Energinet har taget den årlige temperaturmåling på elforsyningssikkerheden. En ny redegørelse ser 10 år ud i fremtiden og indeholder en række opmærksomhedspunkter blandt andet i forhold til elnettets robusthed. Når store dele af samfundet på kort tid skal køre på grøn strøm, kan det udfordre stabiliteten i elnettet samtidig med at omstillingen kræver nye og store investeringer.

Stine Grenaa Jensen, der er vicedirektør og leder af Systemudvikling i Energinet forklarer udfordringerne: – I dagens energisystem er kraftværkerne med deres roterende masser med til at sikre, at elsystemet er stabilt og at det kan drives sikkert ved fx udfald af anlæg. De egenskaber kraftværkerne leverer til elsystemet i dag, skal i fremtiden sikres på en ny måde.

Stine Grenaa Jensen påpeger, at hvis risikoen for fejl og systemkollaps skal reduceres, og den høje danske forsyningssikkerhed fastholdes, kræver det nye og større investeringer i energisystemet. Det er vigtigt at opretholde stabiliteten i elnettet også mens vi udbygger det.

– Et stigende elforbrug kombineret med større produktion fra vedvarende energikilder, betyder at der skal flyttes mere strøm gennem elnettet fra produktion til forbrug. Det er en udfordring at udbygge elnettet tilstrækkeligt og hurtigt nok. Udfordringerne bliver kun større som tiden går. Derfor arbejder vi også konstant på at finde nye løsninger, siger Stine Grenaa Jensen.

Årets beregninger for effekttilstrækkelighed, altså om vi har nok strøm, viser en lavere risiko for effektmangel end sidste års analyser. Men analyserne viser også, at i situationer med begrænset elproduktion fra vind og sol, vil Danmark være meget afhængig af import af strøm fra vores nabolande.

Del dette med dit netværk: