Åbenhed og ansvarlighed i offentlige indkøb

Vores norske udbuds- og offentlige indkøbsinspirationskilde  Jacob M. Landsvik, der publicerer via www.anbud365.no, skriver aktuelt om Integritet – ansvarlighed – gennemsigtighed som ledelseselementer i offentlig administration og i særdeleshed i de offentlige indkøb og forvaltningen af de mange indkøbsmilliarder

Hvis den meget omtalte indkøbsmuskel skal kunne håndtere de mange samfundsmæssige og politiske mål, der lanceres, vil det være afgørende, at ordregivende myndigheder og udbudsrådgivere er i stand til at styre udbudsprocessen på en hensigtsmæssig måde. De vigtigste styringselementer i enhver indkøbsproces er integritet, ansvarlighed og gennemsigtighed, lyder meldingen fra Jacob M Landsvik.

Redaktionelt har vi valgt i dette uddrag at fokusere på Jacobs afsnit om den absolutte nødvendig af ”åbenhed” og tilliden til bedt-mulig-forvaltningen af de mange samfunds milliarder …. Hele artiklen finder du link til nedenfor

ÅBENHED

Gennemsigtighed er et vigtigt princip, som den offentlige forvaltning bygger på. Gennemsigtighed i den offentlige forvaltning sikres gennem princippet om aktindsigt og princippet om mere aktindsigt. Tillidsreformen er blevet iværksat. Tillidsreformen omfatter hele den offentlige sektor, herunder offentligt ejede virksomheder. Formålet med tillidsreformen er at give mere velfærd og bedre tjenester til borgerne og på det rigtige tidspunkt. For at opnå dette skal tilliden i den offentlige sektor sikres og helst øges. Gennemsigtighed er en grundlæggende forudsætning for tillid.

BEMÆRK: Åbenhed er kun farligt
for dem, der har noget at skjule

For offentlige indkøb vil en høj grad af gennemsigtighed vise sig på følgende områder:

  • Ved at være mere åben om udbudsprocessen øges tilliden til, at processen er retfærdig, og at den offentlige sektor bruger samfundets ressourcer på en ansvarlig og effektiv måde.
  • Mere omtale er med til at skabe et mere konkurrencepræget marked ved at give flere leverandører mulighed for at deltage i indkøbsprocessen. Gennemsigtighed kan sikres gennem god dokumentation, digitale processer, frivillige meddelelser og øget brug af markedsdialog.
  • Gennemsigtighed mindsker muligheden for uønskede hændelser og i sidste ende korruption ved at gøre det vanskeligere for interne og eksterne enkeltpersoner eller organisationer at påvirke udbudsprocessen til deres fordel. Overholdelse af love og regler vil beskytte både ordregiver og indkøbsrådgiver og dermed virksomheden mod uønsket påvirkning.
  • Ved at være gennemsigtig omkring udbudsbeslutninger og processen kan den offentlige sektor udvise ansvarlighed og om nødvendigt blive holdt ansvarlig for handlinger og beslutninger.
  • Mere omtale kan stimulere innovation ved at give flere leverandører mulighed for at præsentere deres ideer og løsninger i udbudsprocessen, f.eks. gennem åbne specifikationer i form af præstations- og behovsspecifikationer. Desuden kan de ordregivende myndigheder anvende frivillige bekendtgørelser og en systematisk dialog med markedet ved at påvise den bedst mulige grad af gennemsigtighed. Åbenhed er kun farligt for dem, der har noget at skjule.

Mange mennesker tror, at det vigtigste styringselement er compliance. Erfaringen viser imidlertid, at der vil være svag eller ingen overholdelse uden integritet, ansvarlighed og gennemsigtighed. Det dokumenteres ofte i KOFA-afgørelser, retskraftige domme og ikke mindst i revisionsberetninger. Det er fuldt ud muligt at gennemføre et udbud helt i overensstemmelse med love og regler, uden at udbuddet hverken dækker behov eller bidrager til værdiskabelse på andre områder.

Her finder du hele artiklen: Integritet – ansvarlighed – gennemsigtighed som ledelseselementer – Anbud365

Del dette med dit netværk: