Dagbladet BT om udlicitering
Det skulle være så godt, men så var det faktisk skidt. Sådan lyder en tekstlinje i klassikeren ’Sangen om Larsen’. Det samme kan man fristes til at sige om udliciteringer af visse transport- og plejekrævende opgaver i det offentlige. Det skriver BT og fortsætter:
I denne uge gik det private ambulanceselskab Bios i Region Syddanmark konkurs. Regionen har besluttet, at man fremover selv vil stå for ambulancekørslen. Det hollandske Bios nåede ikke engang et år som ambulance-leverandør til det sønderjyske. Aktuelt blev konkursen udløst af, at regionen har lavet en fejludbetaling på 31 mio. kr. til Bios, som selskabet ikke ville eller ikke var i stand til at tilbagebetale. Der har været problem med Bios fra første færd, men den manglende tilbagebetaling kunne tyde på en meget begrænset likviditet, og det giver igen næring til tanken om, at Bios vandt udliciteringen ved at byde så lavt, at det faktisk ikke var i stand til at levere varen.
Desværre er Bios-problematikken langtfra enestående i sundhedssektoren. Som BT kan berette i dag, så er 23 private firmaer indefor hjemmeplejen gået konkurs siden 2012. Hver gang har det medført utryghed, ringere pleje og ekstra ventetid for borgerne. Dertil skal lægges økonomisk kaos for de ansatte og en ekstra regning til kommunen. Det har eksempelvis kostet Kolding Kommune 400.000 kr., at firmaer i den private hjemmepleje er gået konkurs.
SF foreslår, at kravene til de private firmaer skærpes, så der er bedre kontrol med deres økonomi, inden de får en offentlig opgave. Problemets primære kerne er, at langt de fleste af de konkursramte små firmaer er nødt til at gå så lavt ned i deres udbud, at det er ’for godt til at være sandt’, som Koldings Venstre-borgmester udtrykker det. Hvilket det også har vist sig at være.
Borgerne har et krav på valgfrihed, når det drejer sig om hjemmehjælp. Derfor er de private firmaer der. Men hvis denne frihed i sidste ende resulterer i dyrere og ringere velfærd, giver det ingen mening.