Axcelfuture: Esbjerg knækker kode til hurtig grøn omstilling

Esbjerg Kommune lader til at have knækket koden til en hurtigere grøn omstilling, viser en ny analyse fra Axcelfuture. Kommunen har vedtaget en planproces, der sikrer stor gennemsigtighed og har samtidig afstedkommet nogle af Danmarks største VE-projektansøgninger, som indebærer nogle historisk store naturindsatser. Det skriver Landbrugsnet.

– Størrelsen på grønne energiparker stiger betydeligt i disse år. Det er dels drevet af øgede omkostninger til nettilslutning, men den anden side af mønten er, at i takt med at størrelsen på energiparker øges, så øges potentialet for lokal værdiskabelse også. Her ser vi Esbjerg som foregangskommune, forklarer Finn Lauritzen, seniorrådgiver i Axcelfuture. Han peger bl.a. på et af VE-projekterne i Esbjerg, der har en kapacitet på mere end 0,5 GW, som vil blive Danmarks største energipark. Projektet indebærer samtidig genetablering af engarealer, faunapassager og udtagning af lavbundsjord. Helt konkret forventes energiparken at kunne udtage ca. 200 hektar lavbundsjord.

Folketinget vedtog i 2021 en målsætning om at udtage op mod 100.000 hektar lavbundsjorder i 2030. Siden aftalens indgåelse er der dog kun udtaget 187 hektar lavbundsjorder.

– De udviklere, som formår at indtænke naturhensyn i deres projekter, opnår allerede en konkurrencefordel. I fremtiden er jeg overbevist om, at det vil være et afgørende konkurrenceparameter. De grønne udfordringer samfundet skal håndtere er så store, at vi er nødsaget til at tænke løsninger på tværs. Og netop her kan kommunerne og VE-udviklerne spille en hovedrolle, hvis de tænker, designer og planlægger VE-udbygningen klogt fra starten, siger Maria Reumert Gjerding, præsident i Danmarks Naturfredningsforening iflg. Landbrugsnet.dk.

Axcelfutures analyse viser, at lokal værdiskabelse allerede er et vigtigt fokusområde for mange af energiselskaberne. Flere steder samtænkes energiparker med grundvandsbeskyttelse og rekreative områder.

Et af de tydeligste eksempler på denne udvikling er solcelleparken i Viuf, hvor energiselskabet Better Energy har udlagt mere end en tredjedel af energiparkens areal til natur- og biodiversitetsfremmende områder, svarende til 130 hektar. Læs hele artiklen her: Axcelfuture: Esbjerg Kommune har fundet den grønne energi-opskrift (landbrugnet.dk)

Del dette med dit netværk: