”Hønen eller ægget”

Hvem er det lige, der skal godskrives en given CO2-reduktion? Landbruget eller kraftvarmeværket?

Artikel af: Anders Kampmann, Magasinet Decentral Energi, Foto Michael Vienø

Hvis et landbrug eksempelvis udnytter X antal ton gylle til biomasse og sparer X antal ton CO2, mens det nærliggende kraftvarmeværk, der fyrer med den producerede biogas, sparer en lignende mængde CO2, hvem skal så have æren – og ikke mindst retten til at bogføre indsatsen ?

RETTEN TIL AT BOGFØRE EN GEVINST.Jeg kunne sagtens stå her og sige, at der er mere, der skal godskrives landbruget, og så vil I alle sammen blive glade, men så vil jeg ikke nå mange meter ud ad døren, før jeg har klimaministeren i røret, der vil have mig til at gå tilbage og trække i land. Så debatten vil fortsætte, og jeg ser ikke nogen tegn på, at der bliver ændret på den opgørelsesmetode, man bruger nu. Sådan sagde Fødevareminister Rasmus Prehn på den Energipolitiske Åbningsdebat primo oktober på Christiansborg.

Ministeren lovpriste, at den teknologiske udvikling er i gang, og at landbruget er engageret og fokuseret på opgaven, som han sagde. Idérigdommen og virkelysten er stort i branchen, understregede han, og med de økonomiske midler fra den nye landbrugsaftale i ryggen ser Rasmus Prehn store muligheder fremover. – Landbruget bliver en absolut frontrunner for Danmark i den grønne omstilling, og vi kan gøre det på en måde, så resten af verden kigger misundeligt på os og tænker ”hold da op, hvad har de gang i der”, fordi det bliver med grøn vækst og flere grønne arbejdspladser, både i landbruget og i energisektoren, sluttede ministeren.

Læs hele artiklen her: https://www.decentralenergi.dk/magasiner/

Del dette med dit netværk: