De bygger i træ
De tre finalister til prisen Årets Lavemissions Træbyggeri 2023 er fundet. Tre byggerier med højt ambitionsniveau for bæredygtige tiltag og et CO2-aftryk i lavemissionsklassen samt spændende design skal inspirere resten af byggebranchen.
I et tæt felt med flere spændende byggerier har foreningen Træ i Byggeriet nu peget på de tre projekter, der skal dyste om prisen som Årets Lavemissions Træbyggeri 2023. Prisen har til formål at hylde visionære træbyggerier i Danmark med særligt fokus på bæredygtige tiltag, lavt klimaaftryk og spændende design. Og på de parametre skuffer dette års finalister ikke, lyder det fra bestyrelsesformand for Træ i Byggeriet, Martin L. Petersen: – Bevidstheden om klima og miljø er allestedsnærværende i vores samfund i dag, og det gælder ikke mindst i byggebranchen. Den udvikling gør det svært at komme uden om træ, da det har et lavt klimaaftryk og faktisk lagrer CO2. Herudover er træ en fornybar ressource, da der løbende kan plantes nye træer og på den måde opretholdes en uendelig cyklus, siger han og fortsætter: – Dette års finalefelt består både af et etplanshus og fleretagersbyggerier, men fælles for dem alle er det særlige fokus på bæredygtige tiltag og lavt CO2-aftryk gennem blandt andet deklarerede LCA-beregninger i lavemissionsklassen og miljøcertificeringer for ikke at glemme enestående design.
Den første finalist er Tversted House i den lille nordjyske badeby Tversted tæt på Hjørring. Tversted House er et skræddersyet boligbyggeri med tilknyttet keramisk værksted, hvor alle bærende konstruktioner og materialer er træbaserede. Selv fundament og terrændæk er udført helt uden anvendelse af klimabelastende materialer som beton og stål, men udført som en lastkompenseret løsning i celleglas.
I Fredericia finder man den anden finalist, nærmere bestemt MiniCO2 Etagehus TRÆ. Det er et femetagers boligbyggeri, som indgår i et innovativt byggeeksperiment med fokus på sammenligning af byggematerialers klimabelastning.
Den tredje finalist er kontorbyggeriet TRÆ i Aarhus Sydhavn, som med sine 20 etager er Danmarks højeste træhus. Projektet er opført med massive limtræsøjler i 20 etager med mellemliggende CLT-dækskiver og træelementer i facaderne. Der er også arbejdet med en lang række innovative løsninger i genbrug af gamle byggematerialer. For eksempel består facadebeklædningen af gamle aluminiumsplader, solafskærmningen af udtjente vindmøllevinger og de akustikregulerende loftsplader udføres af omdannet PET-plastik.