Skarp SKI-replik: Atea-direktør burde vide bedre

Usædvanligt skarpt SKI-modsvar på grøn kritik. SKIs direktør: Ateas direktør burde vide bedre – ”Ateas konkurrent vandt kontrakten, fordi de tilbød bæredygtige produkter til en bedre pris end de øvrige tilbudsgivere”.

Der skæres med den skarpe side af kniven i SKIs modsvar på bæredygtighedskritik, der er fremsat af Kathrine Forsberg, der er adm. direktør i it-virksomheden Atea og formand for regeringens klimapartnerskab for it, service og rådgivning. Hun peger på, at Staten og Kommunernes Indkøbsservice (SKI) i et udbud på computere og tilbehør til 3,4 mia. kr. udelukkende fokuserede på, hvem der kunne levere til laveste pris.

SKIs replik tager sågar udgangspunkt i John Donnes berømte digt fra 1624 »No Man is an Island«, der handler om, at alle mennesker hører sammen i et fællesskab, at der er noget som er større end den enkelte. Og det i udsagnet ”Ingen kvinde er en ø”.

Baggrunden er her kort refereret: Fravælges grønne krav i offentlige indkøb? – Udbudsmedia

Her bringes så i sin helhed, hvad SKI selv kalder et ”modsvar” på udsagnet fra Ateas direktør:

Debatindlæg:

Offentlige indkøb driver allerede den grønne omstilling
Af Signe Lynggaard Madsen, adm. direktør i Staten og Kommunernes Indkøbsservice (SKI)

Det kom godt nok bag på mig, da to it-virksomheder i en artikel i Børsen kritiserede det offentlige for ikke at stille tilstrækkelige klimakrav i deres udbud.

”De offentlige indkøb vægter pris højere end klima,” lød det. Det syn deler jeg ikke. Jeg møder hver dag indkøbere fra hele den offentlige sektor, og de tager et enormt ansvar for både den økonomiske og bæredygtige bundlinje.

Ateas direktør bruger SKI’s fællesoffentlige computeraftale som eksempel. Direktøren burde ellers kende aftalens mange bæredygtighedskrav, for Atea bød selv på kontrakten.

Lad mig slå fast: Der er stillet høje krav til bæredygtigheden på den nye aftale. Og Ateas konkurrent vandt kontrakten, fordi de tilbød bæredygtige produkter til en bedre pris end de øvrige tilbudsgivere.

Bæredygtighed kan ikke opvejes af lavere priser
Lidt fakta om den nye aftale: Alle computere skal efterleve kravene til markedets 20% mest energieffektive produkter og være miljømærket. Der er stillet skrappe krav til indholdsstoffer og emballage. Produktgarantien er hævet til 36-60 måneder, så tilbudsgiverne kun byder ind med computere med lang levetid. 80% af klimabelastningen stammer fra produktionen, så det er vigtigt, at computeren holder længe.

Leveringsfristen er forlænget fra 25 til 60 dage, så computerne kan fragtes med skib fra Fjernøsten. Transporten i Danmark skal minimum ske med Euronorm 6-køretøjer. Det sparer både penge og CO2.

Det skorter ikke på bæredygtighedskrav. Måske skyldes direktørens udsagn en misforståelse af udbudsmekanikken. I en evalueringsmetode som den, direktøren ønsker, vil pris og bæredygtighed vejes op mod hinanden og bæredygtigheden risikere at tabe til lave priser. Det vil vi ikke risikere. Derfor er kravene til bæredygtighed ufravigelige – så står konkurrencen bagefter om prisen.

Omstillingen skal ske i fællesskab
Når Ateas direktør udtaler, at “SKI altid vælger det økonomisk mest fordelagtige tilbud,” har hun ret. Vi vil have bæredygtige produkter, og vi vil have dem til den bedst mulige pris.

Vi er sammen på tværs af offentlig og privat sektor på nok den vigtigste rejse i vores arbejdsliv – den bæredygtige rejse, hvor vi hele tiden skal finde stadig bedre løsninger. Ingen kvinde er en ø. Det er i fællesskab, vi kommer længst på rejsen.

Del dette med dit netværk: