Forkerte konkurrence-måltal
Regeringens tal er forkerte! Alvorlige udsagn om både forkerte og fejlbehæftede måltal for konkurrence om offentlige opgaver. Det skriver mediet Mandag Morgen (MM). MM baserer det på udsagn fra Professor Ole Helby Petersen – en af landets førende eksperter i udbud af offentlige opgaver, og professor Kurt Houlberg fra Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for velfærd, VIVE. Også han peger på to alvorlige fejl i regeringens opgørelsesmetode.
Den første fejl handler om den betydning, som borgernes frie valg af f.eks. hjemmehjælp eller mad i ældreplejen har for opgørelsen, og hvornår en opgave kan siges at have været i udbud eller ikke i udbud. Problemet er, at regeringen ikke er konsekvent. Det er en klar fejl, når regeringen kun tæller det med, når borgeren vælger en privat leverandør af hjemmehjælp, og ikke når borgeren vælger den offentlige leverandør, siger Ole Helby Petersen til Mandag Morgen.
Økonomi- og Indenrigsministeriet mener iflg MM, dog ikke, at det forhold, at en borger frit kan vælge imellem en offentlig og en privat leverandør, i sig selv er konkurrenceudsættelse. Ministeriet mener således ikke, at det er retvisende at opfatte alle kommunens udgifter til hjemmeplejeområdet som konkurrenceudsat.
Heraf følger, at selv om borgernes frie valg altså betyder, at borgerne frit kan vælge mellem en konkurrerende offentlig og privat leverandør til f.eks. hjemmehjælpen, er det ifølge ministeriet altså ikke korrekt at sige, at hjemmehjælpen dermed er udsat for konkurrence.
Fejl nummer 2 handler om, at regeringen ikke kun medtæller opgaver, der kan sendes i udbud, men også opgaver, som kommunen som myndighed ikke må sende i udbud. Det gælder f.eks. de dele af de kommunale opgaver, der rubriceres som ’administration’. Her peger professor Kurt Houlberg fra VIVE over for MM på, at der kan være teknikaliteter i definitionerne, som betyder, at kommunerne ikke har mulighed for at nærme sig 100 procents konkurrenceudsættelse. ”Posten ’administration’ omfatter f.eks. også opgaver på jobcentrene og i socialforvaltningen, hvor der sidder sagsbehandlere med myndighedsopgaver såsom visitation af ydelser. Nogle af disse opgaver må ikke udliciteres, ligesom det er svært at forestille sig en udlicitering af kommunens direktion,” siger Kurt Houlberg til Mandag Morgen.
Professor Ole Helby Petersen vurderer, at et retvisende billede ville rykke andelen af kommunale udbud tættere på de 30 pct. end på de 27,1 pct., som regeringens indikator i dag viser. Han siger til MM, at der grundlæggende er brug for en revision af indikatoren, så den måler konkurrenceudsættelsen mere rigtigt og mere præcist. Han opfordrer til, at der igangsættes et arbejde, så de centrale problemer løses. – Det er, som jeg vurderer det, absolut muligt at udvikle en mere retvisende indikator inden for en relativt kort tidsramme, slutter Ole Helby.
Her er hele historien: Professorer: Regeringens tal for konkurrenceudsættelse er fulde af fejl