Vinder opgave om ny regulering på renseanlæg
Krüger og NIRAS har vundet Miljøstyrelsens opgave med at udarbejde forslag til reguleringsmetoder af lattergasemissioner fra renseanlæg, og starter nu på arbejdet med udgangspunkt i de relevante måle- og beregningsmetoder.
I 2025 skal der ifølge Folketingets klimaplan indføres krav til udledning af lattergas fra renseanlæg, fordi lattergas er så kraftig en drivhusgas, at den udgør det største enkeltstående klimaaftryk fra Danmarks renseanlæg. Målsætningen er, at lattergasemissionen fra renseanlæg samlet set skal reduceres med 50%.
Opgaven indeholder flere elementer, hvoraf flere knytter sig til undersøgelser af de relevante og konkrete måle- og beregningsmetoder med henblik på, at der fastsættes en valideret målemetode i samarbejde med Miljøministeriet. Der skal i forlængelse af undersøgelserne af måle- og beregningsmetoder udarbejdes forslag til reguleringsmetoder af lattergasemissioner fra renseanlæg, der kan danne grundlag for Miljøministeriets udarbejdelse af dertilhørende lovmateriale, ligesom der skal udvikles guidelines til anvendelse af målemetoderne til kontrol og måling af emissioner. Der skal også udarbejdes samfundsøkonomiske vurderinger og beregninger af skyggepriserne for reduktion af lattergasemissionerne. – Det er en kompleks og omfattende opgave, hvorfor Krüger og Niras har valgt at gå sammen om at løse opgaven i et konsortium. I Krüger har vi nogle af landets førende eksperter inden for renseanlæg og reduktion af lattergas, så vi glæder os meget til at byde ind med vores kompetencer for at løse denne vigtige opgave. Sådan siger Mette Brynjolf Jepsen, Markedschef klima- og energi hos Krüger.
– Hvis den grønne omstilling skal lykkes, og den kommende klimaplan eksekveres, kræves der en tværfaglig forståelse for renseanlæg, miljø og økonomisk påvirkning. NIRAS har nogle af landets førende eksperter i denne tværfaglighed, og glæder os derfor til at bidrage til denne vigtige opgave. udtaler Jens Munk-Poulsen, Gruppeleder Renseanlæg hos NIRAS.
Brancheinvolvering. Der skal etableres en større følgegruppe, som bliver involveret i opgaven. Følgegruppen er valgt af Miljøstyrelsen, Miljøministeriet, NIRAS og Krüger, og vil bestå af ca. 15 personer fra danske forsyninger, DANVA, Miljøstyrelsen, Miljøministeriet og universiteter. Opgaven er igangsat, og forslaget skal foreligge om et halvt år som input til Miljøministeriets videre arbejde med reguleringen.