Tvivlsom rådgivning for millioner
Odense Kommune har spenderet 6,4 millioner kroner på ekstern rådgivning i det nu aflyste salg af Fjernvarme Fyn, og det er meget tvivlsomt, om kommunen kan få nogle af de penge at se igen, det skriver Fyns Amts Avis.
1,8 millioner er gået til den juridiske rådgivning i Horten Advokatpartnerskab. Her har man bl.a. skulle undersøge juraen og tage stilling til, om paragrafferne i loven ville blive overholdt ved et salg. Det ville de, lød det fra advokatfirmaet. Det er dog ikke sikkert, lød det fra Energistyrelsen, og så kollapsede det politiske flertal bag salget altså.
Om det kan lade sig gøre for kommunen at få pengene igen, er der dog ingen store forhåbninger til. – Det er Odense Kommunes umiddelbare opfattelse, at der ikke er juridisk grundlag for at kræve pengene tilbage fra Horten, siger Odense Kommunes stadsdirektør, Stefan Birkebjerg Andersen.
Hortens egen juridiske vurdering af salget byggede på tidligere vurderinger fra netop Energistyrelsen i en lignende sag fra 2003 om paragraf 23f i varmeforsyningsloven. Dengang vurderede Energistyrelsen altså ikke, at den skulle tolkes som, at forbrugerne har forkøbsret på fjernvarmerørene.
Odense Kommune kigger dog stadig på muligheden for at indhente lidt af det tabte. – Det er helt klart, at vi ikke er tilfredse med forløbet. Vi havde forventet, at Horten havde en tydeligere fornemmelse af risikoen vedrørende fortolkningen. Vi er derfor i dialog med Horten – også om honoraret, lyder det fra Stefan Birkebjerg Andersen.