Her skrives Danmarkshistorie: To Eiffeltårne løftet på 12 sekunder
Et nyt kapitel i Totals store genopbygning af Tyra-feltet er startet.Tyra-feltets anlæg i Nordsøen er midlertidigt lukket for at blive genopbygget. I en periode mellem september 2019 og juli 2022 vil der ikke komme gas fra Tyra-gasfeltet og kun små mængder fra Sydarne-gasfeltet. Danske og svenske forbrugere vil i stedet få gas fra Tyskland, fra gaslagrene i Danmark og fra biogas, der tilføres gasnettet. Nedlukningen skyldes, at Tyra-feltets anlæg siden etablering er sunket ca. 5 meter.
Der er voksende fare for, at en såkaldt ‘100 års-bølge’ kan ramme feltet. Det er grunden til at Tyra bliver genopbygget, for at der fortsat kan hentes gas op i den danske del af Nordsøen. Tyra-feltets anlæg ejes af DUC, som står for Dansk Undergrunds Consortium. Energiselskabet TOTAL ejer størstedelen af Tyra.
Total nedtager over sommeren alle platformene på Tyra-feltet. Der skal i alt fjernes gamle platforme med en vægt på 50.000 ton, eller hvad der svarer til vægten af syv Eiffeltårne. Tyra-feltet er kerneinfrastruktur for dansk naturgas, da mere end 90% af den naturgas, der produceres i den danske Nordsø, behandles og sendes til land gennem Tyra-feltets platforme. Genopbygningen af Tyra forventes at koste 21 milliarder danske kroner, hvilket er den største olie- og gasinvestering nogensinde i den danske del af Nordsøen. Investeringen skal sikre fortsat produktion af naturgas mindst 25 år efter genåbningen af det nye Tyra i 2022.
Morten Hesselager Pedersen, Projektdirektør for Tyra-genopbygningen, siger; – Nedtagningsarbejdet er forberedt i fem år. Det er imponerende at se, hvordan vores planlægning kulminerer på få sekunder, da Pioneering Spirits kæmpe kræfter løfter Tyra-feltets hovedplatform svarende til to Eiffeltårne. Det er første gang i Danmark, at vi laver så tungt et løft, og det sker endda 225 kilometer ude på Nordsøen. Med løftet veloverstået har vi gjort plads til det nye højteknologiske Tyra, som vi forventer vil producere med et 30% lavere klimaaftryk.