El-dominans kritiseres. DE afviser!
PARTSINDLÆG. Først var det energiselskabet OK’s administrerende direktør, Jørgen Wisborg, der i begyndelsen af marts trak sig fra partnerskabet. Senere har tre af medlemmerne i klimapartnerskabets såkaldte direktørforum, De Frie Energiselskaber, Dansk Affaldsforening og Dansk Fjernvarme, været ude med kritik af partnerskabets arbejde, som blandt andet er blevet kaldt ”et partsindlæg for elsektoren” og ”historisk dyrt for forbrugerne”.
Det handler om energi- og forsyningspartnerskabets klimaanbefalinger.
Til Mandag Morgen uddyber De Frie Energiselskaber kritikken. Ligesom de øvrige selskaber i direktørforummet fik adm. direktør Jette Miller først fingrene i rapporten klokken 07:42 den 16. marts – 18 minutter før den blev offentligt tilgængelig. Og ifølge hende er det netop sigende for, hvordan partnerskabet er blevet kørt.
SIDDER PÅ – OG BRUGER – MAGTEN. Formanden og to af medlemmerne sidder på knap 70 procent af al dansk el-infrastruktur, siger hun til Mandag Morgen med henvisning til Henrik Poulsen og de to medlemmer af partnerskabets advisory board fra Norlys og SEAS-NVE.
– De har en overnormal og omfattende interesse i, at der bliver givet penge til infrastruktur. Dansk Energi driver interesse- og lobbyvirksomhed og sekretariatsbetjener klimapartnerskabet Energi og Forsyning. Det er Ørsted, Norlys og SEAS NVE, der betaler størstedelen af Dansk Energis trecifrede millionbudget. Det her er en retningspil for det udfald, som vi advarede om, før arbejdet gik i gang.
AFVISER. – Jeg synes det er vildt, at jeg skal kritiseres for at have en lukket proces fra nogen, som ikke af egen drift har bidraget, rakt hånden frem til samarbejde eller formuleret kritikken undervejs i arbejdet, lyder det fra Lars Aagaard i Mandag Morgen.