DI: Effektiv vand og varme
— Når der er tale om et monopol, er erhvervsaktiviteter af gode grunde ikke konkurrenceudsatte. Derfor skal man finde andre måder at skabe det nødvendige pres. Det kan blandt andet ske gennem en regulering af og krav til effektiviteten.. Sådan siger Troels Ranis, branchedirektør, DI Energi
Af: Cand. Merc. Jesper Baadsgaard
Dansk Industri bakker op om en ny rapport, som lægger op til mere konkurrence inden for vand- og varmesektoren. Det vil sikre lave priser til forbrugerne og konkurrencedygtige virksomheder.
Erhvervsorganisationen Dansk Industri – DI – mener, at det giver god mening at indføre mere effektivisering i vand- og varmesektoren. Danskerne betaler for meget for fjernvarme, naturgas, el og vand, er konklusionen i konsulentvirksomheden McKinseys rapport, som regeringen har bestilt. McKinsey har beregnet, at der er mulighed for at hente 7,1 milliarder kroner ved at gøre vand- og varmesektoren mere effektiv. Dansk Industri (DI) bakker op om effektiviseringspotentialet, der vil komme forbrugerne til gavn ved at sikre lave priser og konkurrencedygtige virksomheder.
– Vi er mange, der roser forsyningssektorerne i Danmark for deres indsats og høje forsyningssikkerhed. Men indsatsen skal naturligvis stå mål med resultaterne. Når der er tale om et monopol, er erhvervsaktiviteter af gode grunde ikke konkurrenceudsatte, og derfor skal man finde andre måder at skabe det nødvendige pres. Det kan blandt andet ske gennem en regulering af og krav til effektiviteten, siger Troels Ranis, branchedirektør i DI Energi.
DI’s branchedirektør nævner som eksempel, at elsektoren i Storbritannien gennem effektivisering har forbedret sig markant de seneste år og blandt andet medført større kundetilfredshed og overskud. – Pointen er, at effektvisering, fornyelse og indtjening går hånd i hånd, når man skal regulere forsyningssektorerne fremover, siger Troels Ranis, som håber, at regeringen vil fastsætte et mål om, at hele potentialet på 7,1 milliarder kroner realiseres. – Det skaber en høj grad af forpligtelse hos alle parter og en transparens om opgaven, så de forskellige parter i forsyningssektorerne kan lave klare mål, slutter han.