Deleøkonomi – ny andelsbevægelse?
Deleøkonomi er én af de ting, som kommer til at ændre verden. Vi er vant til en økonomi, hvor alle mennesker kun gør én ting for én virksomhed i otte timer om dagen, fem dage om ugen. Det kommer til at ændre sig. Vi er kommet til en tid, hvor ressourcerne bliver færre og færre, og vi bliver flere og flere mennesker og spekulation i råstoffer gør det umuligt at forudsige produktionspriser. Hvis vi ikke gør noget snart, ja, så bryder vores fællesskaber sammen. Vi står over for en tredobbelt krise med økonomisk krise, klimakrise og social krise. Vi kan ikke fortsætte længere med en økonomi vi har nu. Det er en benzindrevet bil på en motorvej på vej ud over en afgrund. Det skriver Claus Skytte om sin nye bog.
Har du ikke tid til at læse bogen, så handler den om, hvordan man på baggrund af vores 150 års erfaring med andelsbevægelsen, kan skabe et nyt bæredygtigt opsving ved hjælp af deleteknologi. Vi har kun to reelle ressourcer i Danmark: Den jord vi har under sålerne, og den jord vi har mellem ørerne. Begge dele skal vi have så meget værdi ud af som muligt i konkurrence med billig bulk-produktion fra Sydamerika og horder af kloge hoveder fra Østen. I den nye andelsbevægelse skal vi derfor skabe højkvalitets-nicheproduktion og cirkulær-økonomi-teknologi.
Deleøkonomi er en internetbaseret teknologi, der som aldrig før giver os mulighed for at bruge vores unikke tillid og fællesskabsfølelse, hvilke er to af de vigtigste komponenter i deleøkonomien, som er begyndelsen på den fjerde industrielle revolution. Deleøkonomi handler både om at danne overblik over ledige hænder, viden og ting – og dermed gøre vores hverdag hurtigere, lettere, billigere og bedre. Men deleøkonomien handler også om, hvordan vi kommer i arbejde alle sammen – på basis af vores NemKonto og et CDR-nummer.
For et par hundrede år siden fik vi først tæsk af englænderne og siden tyskerne, så vi blev tvunget til at arbejde sammen om at skabe vores unikke sammenhold og velfærdssamfund. Efter at verden har ramt os med en tredobbelt krise med økonomiske krise, klimakrise og social krise, er det blevet tid til igen at gøre vores tipoldeforældre kunsten efter og kickstarte Danmark med den nye andelsbevægelse.