De helt store udbud
Et bredt flertal i Folketinget blevet enige om udbudsrammerne for de aftalte 9 GW havvindenergi, der kan forsyne mellem ni og 14 millioner almindelige husstande med grøn strøm. – Med den her aftale om havvind sættes der skub i den grønne omstilling frem mod 2030, hvor den grønne strøm vil være et kerneelement for transporten, industrien og vores hverdag. Det er et stort arbejde, der ligger bag, og det er flot, at det er lykkedes klima-, energi- og forsyningsministeren at lande en bred aftale. Nu handler det simpelthen om at få hastighed i processerne og luft under vingerne på den danske vindindustri, siger Emil Fannikke Kiær, politisk direktør i DI, og fortsætter:
– Med aftalen får vi blandt andet mulighed for at opstille endnu flere havvindmøller på det samme område. Den fleksibilitet er helt afgørende for, at vi kan sætte grøn strøm til power-to-x og fremtidens grønne brændstoffer til blandt andet fly og skibe, siger Emil Fannikke Kiær.
Det er et historisk stort udbud af havvind, som et bredt flertal i Folketinget har aftalt udbudsrammerne for. Som noget nyt skal der tages højde for havnaturen og miljøet, og det er også besluttet, at staten skal eje en del af havvindprojekterne. DI havde gerne set projekterne blive til virkeligheden uden statslig ejerskab, men der er nu landet en model, der sikrer fremdrift, og landets største erhvervsorganisation håber, at udbuddene er på plads inden sommerferien i 2024, for der er behov for hastighed i den grønne omstilling.
Til dagens nye havplan lyder det fra DI: Det er vigtigt for den grønne omstilling, at der er indgået politiske aftaler om op mod 16 GW havvindenergi og mere naturbeskyttelse, mener DI. Men det er samtidig ærgerligt, at arealerne ikke kan rumme flere havvindprojekter, der betyder, at de resterende ansøgere til åben dør-ordningen ikke kan komme videre med deres projekter. – Vi skal have meget mere havvind i Danmark, og derfor er utroligt vigtigt, at regeringen nu fordobler havarealet til vedvarende energi fra 15 procent til 30 procent. Det skal være med til at sikre den grønne omstilling samt at Danmark kan blive energiuafhængig frem mod 2030, siger Emil Fannikke Kiær, politisk direktør i DI i en pressemeddelelse og fortsætter:
– Planerne for udvidelse af havarealerne betyder desværre samtidig, at mange ansøgninger i åben dør-ordningen ikke bliver til virkelighed. Det er vi og de mange virksomheder godt nok ærgerlige over, så nu må regeringen levere på den historisk store udbudsaftale på 9 GW havvind fra i sidste uge, og finde andre måder at få mere vedvarende energi på land gennem vindmøller og solceller, siger Emil Fannikke Kiær.