Pas på frister og kriterier!

En anden central bestemmelse i loven er, at tilbud altid vurderes som det samlede mest fordelagtige ud fra 3 tildelingskriterier – 1: Pris, 2: Omkostninger eller 3: Bedste forhold mellem pris og kvalitet. Sådan siger markedschef Jakob Scharff og advokat Louise Høgh om perspektiverne i og den lange, omfattende proces og de mange interesser, der ligger bag den nye lov om offentlige udbud.

Af Jesper Baadsgaard

Jakob Scharff, der har siddet i Udbudslovsudvalget, synes samlet set, at loven er god, men lagde ikke skjul på, at vejen til udbudsloven har været lang og kompliceret: – EU-forhandlingerne blev afsluttet i juli 2013, og i oktober 2013 blev Udbudslovsudvalget igangsat. I november 2014 kom lovforslaget i høring. Forslaget faldt imidlertid på grund af Folketingsvalget i sommer, men blev allerede genfremsat i oktober og vedtaget ved 3. behandling den 19. november, således at loven træder i kraft ved årsskiftet.

Formålet med loven er at fastlægge procedurerne for, offentlige indkøb, så der gennem en effektiv konkurrence opnås den bedst mulige udnyttelse af de offentlige midler.
Udbudsloven giver – trods de mange forskellige interesser, der har været i spil – tilbudsgiverne langt bedre muligheder for at byde ind på offentlige arbejder og flere perspektiver på offentlige-private partnerskaber.
Loven betyder, at tilbudsgiverne bl.a. får muligheder for et langt mere fleksibelt samarbejde med ordregiveren, færre omkostninger og mere transparens i udbuddene. Desuden får tilbudsgiverne mulighed for flere udbud med et innovationsperspektiv.

Der er imidlertid risiko for, at ordregivere får for meget spillerum. Scharff peger desuden på, at der i starten vil være en række omstillingsomkostninger: – Desværre er der endnu ikke vedtaget et fælles, europæisk (elektronisk) udbudsdokument, hvilket naturligvis vil besværliggøre tingene i starten, siger han.

Advokat Louise Høgh pointerede, at udbudsloven indeholder mange, centrale bestemmelser, som tilbudsgiverne bør være opmærksom på, herunder pligten til at bringe en kontrakt til ophør (§185), nye regler for indkøb over 500.000 kr. (§ 193) samt aktindsigtsproblematikker ved de fleksible udbudsformer.

Dansk Erhverv afholder i begyndelsen af det nye år 3 kurser om den nye udbudslov:
2 februar: Alt det nye
3. februar: Intro til udbud
4. februar: Light-regimet

Tilmelding: www.danskerhverv.dk

 

Del dette med dit netværk: