Mindre snak og mere handling!

Det offentlige kan effektivisere for fire milliarder kroner ved mere privat udlicitering, lyder det fra erhvervsorganisationen, som opfordrer politikerne til hurtig handling. Det offentlige sender hvert år for mange milliarder kroner opgaver  såsom rengøring i udbud hos private virksomheder. Udviklingen inden for udbud er stagneret de seneste år, hvilket vækker bekymring hos Dansk Industri.

Udviklingen er gået i stå, og derfor bør regeringen sætte ind med tiltag, der kan skubbe i den rigtige retning. Sådan lyder en af konklusionerne i en ny redegørelse fra Dansk Industri (DI) om det offentlig-private samarbejde. DI håber på, at regeringen vil sætte handling bag snakken om mere udbud.  

– Udviklingen i konkurrenceudsættelsen er desværre stagneret, og vi er helt enige med regeringen i, at der er behov for at få sat gang i en positiv udvikling. Det er i for mange år alene blevet ved festtalerne, så nu håber vi, at der kommer nogle konkrete tiltag, der reelt set vil styrke konkurrenceudsættelsen af de offentlige opgaver, siger Tine Roed, direktør i DI.

Siden 2007 er omfanget af udbud i af offentlige opgaver kun steget med 2,6 procentpoint. Andelen af offentlige opgaver, der konkurrenceudsættes, omfatter i dag omkring en fjerdedel. Det tal kunne være meget højere og samtidig bidrage til en mere effektiv offentlig service, mener DI, der kommer med 23 konkretet anbefalinger til et styrket samarbejde mellem det offentlige og private. Mere offentligt udbud til private virksomheder vil komme borgerne til gode ved en forhøjet kvalitet, når der for eksempel skal vaskes gulv på plejehjemmet, ordnes offentlige parker eller laves mad til de ældre.

Der er især et stort potential inden for ældre- og sundhedsområdet. Som eksempel peger redegørelsen på Aarhus Kommune, der gennem investeringer i velfærdsteknologi som loftslifte, vasketoiletter og automatiske døråbnere har skabt en gevinst på 15 millioner kroner om året uden at forringe kvaliteten for borgerne i kommunens plejecentre. Ifølge DI er der i Danmark et samlet potentiale for helt op til fire milliarder kroner ved at øge brugen af udbud, der også betegnes konkurrenceudsættelse.

– Det er et kæmpe potentiale for øget konkurrenceudsættelse i den offentlige sektor. Kun opgaver for 100 milliarder kroner ud af udbudsegnede opgaver for 391 milliarder kroner bliver i dag konkurrenceudsat. Der er med andre ord kun omkring en fjerdedel af opgaverne, hvor man i dag tester, om opgaven løses bedst og billigst. Konkurrence er sundt – også når det drejer sig om opgaveløsningen i den offentlige sektor, siger Tine Roed.

Tine Roed håber, de nye regler vil øge tilliden mellem de to parter og øge udbuddene i stat, regioner og kommuner. Men hun mener, at der kan og bør gøres mere. Hun foreslår blandt andet, at der genindføres måltal for det offentlige udbud samt fastsættes et politisk mål om, at 45 procent af de udbudsegnede offentlige driftsopgaver skal sendes i udbud i 2025.

– En ambitiøs udbudspakke vil kunne give et tiltrængt løft til det offentlig-private samarbejde og være et vigtigt bidrag til effektiviseringen af den offentlige sektor, siger Tine Roed, som sender opfordringen videre til regeringen og erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V), der tidligere har annonceret, at regeringen her til foråret vil præsentere sin udbudspakke. Vi mener, at det er helt afgørende, at udbudspakken kommer hurtigt, så relevante delelementer kan indgå i aftalerne om kommunernes og regionernes økonomi for 2017.

Der er brug for, at snak erstattes med handling, siger Tine Roed.

Del dette med dit netværk: