Kærlig hjælpsomhed

Af Claës Hagström, claes@udbudsmedia.dk

Kravet om habilitet synes en noget overset størrelse i dele af den offentlige forvaltning. Forglemmelsen kostede en nu forhenværende hærchef en tur bag tremmerne. Øjensynlig næres denne forglemmelse, når amorinerne blusser. Det viser en sag om en udbudsansvarlig i Banedanmark.

Hjælpsomhed fra udbudsansvarlige kan både være en god ting en fælde. Det viser en sag, som Berlingske netop har afdækket. En ledende medarbejder i Banedanmark har tilsyneladende haft et tæt og personligt forhold til private entreprenører, som ifølge eksperter kan have givet i hvert fald en af virksomhederne potentielt ulovlige fordele.

I et tilfælde har byggelederen hjulpet en virksomhed med i detaljer at udarbejde et tilbud på en opgave til en værdi af omkring 170.000 kroner. Det er i sig selv betænkeligt. Men værre er det, at medarbejderen tager på restaurant og inviteres til fest med private entreprenører. For ikke at tale om, at den pågældende medarbejder og en af entreprenørerne i korrespondancen bruger ord som ”pus”, ”skat” og ”prinsesse” om hinanden.

Det er ikke lige sådan, vi er vant til at blive omtalt i korrespondancer med en offentlig myndighed. Endsige at møde vendinger som ”Jeg mangler dit morgenknus” og ”alt for dig søde”. Begge eksempler fra mailkorrespondancer, som Berlingske har fået udleveret via aktindsigt eller haft indblik i på anden vis.

Hertil siger juraprofessor Sten Bønsing fra Aalborg Universitet: ”Det lyder, som om den her person går langt over grænsen for, hvad man må. Det lyder, som om hun meget detaljeret har hjulpet med formuleringer og tilbud, og det må man ikke. Det er fuldstændig ligegyldigt, om prisen er 100.000 eller tre millioner kroner.”

Michael Gøtze, juraprofessor ved Københavns Universitet, siger til Berlingske: ”Det ser ud til, at myndigheden nærmest har skrevet en kladde til leverandøren og gjort sig selv til ghostwriter. Det kan ligne en overtrædelse af forvaltningsloven.”

Fra Banedanmark oplyser man, at den beskrevne fremgangsmåde ikke er i overensstemmelse med, hvordan Banedanmarks medarbejdere bør samarbejde med eksterne samarbejdspartner. Og Banedanmark understreger, at medarbejderne skal følge reglerne i forvaltningsloven og offentlighedsloven, statens indkøbsregler og Banedanmarks interne regler for udbud og indkøb. Desuden gælder retningslinjerne om god adfærd i det offentlige.

”Medarbejderne skal yde relevant vejledning på egne fagområder inden for disse rammer, men den beskrevne situation går ud over vejledningsopgaven,” fremgår det af Banedanmarks skriftlige svar til Berlingske.

Og det er et godt råd. Glemmer mand det, kan det gå som i sagen om forhenværende hærchef Hans-Christian Mathiesen. Han blev for nylig idømt ubetinget fængsel i 60 dage for blandt andet embedsmisbrug. Han blev dømt for at favorisere sin kæreste i forbindelse med en forfremmelse, men har anket sagen.

Del dette med dit netværk:

Skriv en kommentar

avatar