Viden om materialer

Forskere ved det Kongelige Akademi – CINARK har gjort det lettere at træffe mere miljørigtige valg, når et byggeprojekt skal designes. Ligesom den klassiske madpyramide har de udviklet en materialepyramide, der viser, hvilke byggematerialer vi skal bruge flere af, og hvilke vi skal bruge med omhu.

Man finder de ”sundeste” materialer på nederste hylde. Her er det i høj grad de træbaserede løsninger som dominerer. Det er her, at man finder trækonstruktioner, træfiberisolering og lignende, mens man i den anden ende af skalaen, pyramidens top, finder de mere ”usunde” materialer som eksempelvis zink, aluminiums- og kobberplader samt galvaniseret stål.

Pyramiden er opbygget på baggrund af tilgængelige miljøvaredeklarationer, EPD’er, som dokumenterer, hvor meget et byggemateriale påvirker miljøet i hele materialets livscyklus, men her med specifikt fokus på den indledende fase af byggeriet – fra produktionen indtil materialet er i hånden.

Materialepyramiden synliggør den miljøpåvirkning, der er forbundet med materialernes produktion, men tager ikke materialernes levetid – så den kan selvsagt ikke stå alene. Men på en enkel måde bliver det muligt at sammenligne forskellige kategorier af materialer, forskellige materialetyper inden for samme kategori og på tværs af de forskellige materialer. Man kommer langt ved alene at fokusere på træ og træbaserede materialer, som har de laveste klimapåvirkninger iflg pyramiden. Det skyldes, at træ, som er en fornyelig ressource, har en unik evne til at optage CO2 under opvæksten og binde CO2 i vedmassen.

Træ har således betydelige klimamæssige fordele, mens materialet samtidig har en utrolig holdbarhed, som både kan og bør dokumenteres i en projekteringsfase.  Materialepyramiden kan tilgås på www.materialepyramiden.dk.

Del dette med dit netværk:

Skriv en kommentar

avatar