Social retfærdig ren energi

Danmark skal lede ny global IEA-kommission for social retfærdig grøn energiomstilling

FINE POSITIONER. Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen er udnævnt som formand for Det Internationale Energiagenturs nye globale energikommission. Statsminister Mette Frederiksen er protektor for kommissionen, der skal være med til at sikre en social retfærdig omstilling til ren energi i verden.

Den nye globale IEA-kommission ’Our Inclusive Energy Future: The Global Commission on People-Centred Clean Energy Transitions’ skal identificere og undersøge de vigtigste økonomiske og sociale udfordringer, som den grønne omstilling medfører og komme med løsningsforslag på dilemmaerne. Det drejer sig blandt andet om udfordringer omkring økonomisk rimelighed, grønne jobs og vækst, inklusion, adfærd og befolkningernes deltagelse i den grønne omstilling.

GLOBALT LEDERSKAB. – Imens omstillingen til grøn energi får vigtig momentum, er det essentielt for dens succes, at det sker inkluderende og centreret omkring befolkningen. Mange lande fokuserer nu på det her område og ser på mulighederne for at udveksle ideer og gode råd. Medlemmerne af vores nye globale kommission for en retfærdig grøn energiomstilling vil lede den globale dialog og dele oplevelser og forbedre praksis på området. Danmark har allerede vist betydelig global lederskab inden for dette emne, og derfor er jeg glad og beæret over, at statsminister Mette Frederiksen har sagt ja til at være protektor for kommissionen og klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen til at være formand, siger Fatih Birol, administrerende direktør for Det Internationale Energiagentur.

Kommissionen vil bestå af 20-25 personer, herunder ministre og direktører fra internationale organisationer. Kommissionen skal munde ud i konkrete politikanbefalinger i efteråret 2021 forud for COP26 i november.

Fakta

  • IEA’s nye kommission ‘Our Inclusive Energy Future: The Global Commission on People-Centred Clean Energy Transitions’ skal identificere og undersøge de vigtigste økonomiske og sociale udfordringer, som den grønne omstilling kan medføre.
  • Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen skal være formand for kommissionen, mens statsminister Mette Frederiksen er protektor (Honorary Patron) for kommissionen.
  • Kommissionen vil bestå af 20-25 prominente ministre og ledere af internationale organisationer.
  • Første møde i kommissionen forventes afholdt medio marts.
  • Møderne der skal munde ud i en række konkrete og implementerbare politikanbefalinger. Anbefalinger skal præsenteres til november forud for COP 26 med mulighed for at fortsætte arbejdet og videreudvikle løsninger i 2022.
Del dette med dit netværk:

Skriv en kommentar

avatar