Mindre plastik på sygehusene
Region Sjælland har netop afsluttet et fire-årigt forsøgsprojekt, der har ført til reduktioner i forbruget af plastik og CO₂-udledningen på regionens sygehuse. Projektet viser, at det er muligt at gøre sundhedssektoren mere bæredygtig.
– Vi har med dette projekt vist, at det er muligt at reducere plastforbruget på vores sygehuse uden at gå på kompromis med sikkerhed og funktionalitet, siger Bruno Jerup, formand for udvalget for grøn omstilling, bæredygtighed og miljø.
– Nu handler det om at udbrede løsningerne og sikre, at Region Sjælland fortsat går forrest i arbejdet for en mere bæredygtig sundhedssektor, siger Bruno Jerup, som bakkes op af Carina Holm Lindberg, chefkonsulent og grøn koordinator på Slagelse Sygehus, der tilføjer: – Ved at skifte til vaskbare lagner og optimere affaldssorteringen, har vi reduceret plastforbruget markant til gavn for miljøet. Det har krævet nye arbejdsgange. Selv om vi stadig justerer nogle steder, oplever jeg, at personalet har taget godt imod de nye løsninger, og vi ser allerede positive resultater i den daglige drift.
Innovative løsninger. Projektet “Plasthåndtering i Region Sjælland” blev sat i gang i 2020 med en investering på otte millioner kroner. I samarbejde med Roskilde Universitet og Gate 21 har regionen udviklet og implementeret konkrete løsninger, der reducerer plastforbruget og øger genanvendelsen på regionens sygehuse. Projektet omfattede en række test og implementering af innovative løsninger som f.eks. brug af vaskbare lagner og genbrugelige vådstiklagner, hvilket på Slagelse Sygehus resulterede i en CO₂-reduktion på 33% og en plastreduktion på op til 94% på visse produkter.
Derudover blev der gennemført sorteringsforsøg på Holbæk Sygehus, hvor plastandelen i restaffaldet blev reduceret fra 12% til 2%, og 60% af den indsamlede plast blev genanvendt. Dette medførte en CO₂-besparelse på 428,4 kg.
Erfaringer integreres i fremtidig klimaplan. Projektets resultater og erfaringer vil nu blive indarbejdet i Region Sjællands kommende klimaplan som en del af regionens overordnede strategi for cirkulær økonomi og affaldshåndtering.
En central del af planerne er at udvikle en detaljeret skaleringsstrategi, der skal sikre implementering af de succesfulde løsninger på tværs af regionens sygehuse. Det inkluderer fokus på økonomiske, praktiske og organisatoriske faktorer, der skal fremme en effektiv implementering.

