Hvem tager skraldet?

Af Claës Hagström, claes@udbudsmedia.dk

Regeringen, med Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen i spidsen, er med forslaget om at sende affaldsforbrænding i udbud kommet i modvind. Ikke blot fra støttepartier, men også fra egne rækker i kommunerne. Men deres kritik er misforstået, lyder det fra ministeren.

Regeringens ønsker at nedbringe affaldsforbrændingskapaciteten i Danmark. derved vil man fremme og forøge genanvendelsen af affald. Det skal ligeledes sikre, at der ikke bliver importeret udenlandsk affald til forbrænding. Det skrev vi om, her i Udbudsmedia.dk i går.

Men den plan møder som omtalt modstand. I et mailsvar til Berlingske skriver den selvsikre minister, at kritikken er helt misforstået. Regeringen vil nemlig ikke tvinge kommunerne til at sælge deres forbrænding til virksomhederne.

”Kommunerne vil som i dag have ansvaret for at hente borgernes affald, og de vil fortsat kunne eje forbrændingsanlæggene. Det ændrer vi ikke på. Men vi siger, at vi skal sænke forbrændingen og stoppe import af udenlandsk plastikfyldt affald for at futte det af i Danmark”.

Mon det skaber klarhed i sagen? Næppe. Et forhandlingsnotat, der opregner de forventede klimagevinster ved i alt 17 virkemidler i regeringens affalds- og genanvendelsesudspil, er vand på møllen hos de mere miljøambitiøse.

Notatet viser nemlig, at forslaget om en reorganisering af affaldssektoren formentlig vil give en klimagevinst på 140.000 tons CO2. det skal ses i relation til de 700.000 tons, regeringens samlede affaldspakke forventes at levere hvert enkelt år.

I øvrigt er det samlede miljømål 19 mio. tons CO2, hvis 70-procentsmålet skal nås.

Del dette med dit netværk:

Skriv en kommentar

avatar