Grøn og cirkulær omstilling

ECSMV, nej det er hverken en ny regeringskombination eller en smart amerikansk forkortelse. ECSMV står for Energieffektivitet og CO2-bespareler i virksomheder i Region Midtjylland. Det er et projekt, som har sigte på at øge energieffektiviteten og reducere CO2-udledningen blandt små og mellemstore virksomheder i Region Midtjylland.

ECSMV har øget energieffektiviteten og reducerede CO2-udledningen blandt små og mellemstore virksomheder i Region Midtjylland. Virksomheder, der deltog i ECSMV, modtog op til 57.375 kr. i tilskud til rådgivning til udvikling af en forretningsmodel, der anviser konkrete potentialer for energi- og materialebesparelser og for CO2-reduktion i virksomheden og i dens værdikæder. Virksomheder, der ville udvikle en grøn forretningsmodel, kunne få investeringstilskud til implementering af den grønne forretningsmodel.

NIC Denmark i Glyngøre er det gode eksempel. Virksomheden fik en grøn forretningsmodel, som med snusfornuftige løsninger og grønne investeringer har styrket virksomheden over for leverandører, kunder og konkurrenter. Med konsulenten i hånden er der arbejdet med tre områder: Certificering af materialer, energibesparelser og udnyttelse af restprodukter.

  • Energiforbrug: Virksomheden udskiftede udsugningsanlægget på fabrikken med et moderne anlæg, som bruger halvt så meget strøm. Næste skridt er at udskifte naturgasfyret med varmepumper.
  • Materialer og affald: NIC Denmark har indledt et samarbejde med Convert i Nors om at aftage virksomhedens rester af MDF-plader, der tidligere røg på forbrændingen. Nu nedbryder Convert MDF-affaldet og presser det til nye plader.
  • Certificeringer og mærkninger: NIC Denmark startede med FSC-certificering og Svanemærket. I ECSMV er den tekniske ETA-godkendelse og miljøvaredeklarationen EPD kommet til. Desuden er produktionsfaciliteterne ved at blive certificeret.

For en virksomhed som NIC Denmark, der er i bygge- og anlægsbranchen, er certificering og mærkning helt afgørende, understreger Arne Spicer: – I dag kan man ikke være leverandør til byggerier uden at have certificeringer, og man kan heller ikke undgå at skulle have godkendelse på produktionsfaciliteter. Derfor spørger vi i dag alle underleverandør om, hvilken certificering de har på deres produkter.

Helle Frostholm Skærbech tilføjer, at den grønne forretningsplan har styrket forretningen direkte:  -Det har virkelig åbnet vores øjne for, at vi kan brande os selv på at være grønne og cirkulære. Det har stor betydning for vores kunder, at de har en leverandør, der har styr på den slags.

En konsulent kan virkelig gøre en forskel, siger Arne Spicer Lindgren, manager og medejer i NIC Denmark. Nordic Innercore Denmark (NIC Denmark), leverer præfabrikerede materialer til byggeindustrien, har i flere år arbejdet på at spare på energien og råvarerne og ledt efter metoder til at genanvende sit affald. Og der skete for alvor noget, da NIC Denmark for et års tid siden blev optaget i EU-projektet Energieffektivitet og CO2-besparelser i virksomheder i Region Midtjylland (ECSMV).

Manager Arne Spicer Lindgren, som ejer virksomheden sammen med direktør Helle Frostholm Skærbech: – ECSMV har på kort tid fået sparket os videre i den grønne omstilling, som vi var begyndt på nogle år tidligere. Vi har nu en grøn forretningsmodel, som giver os konkurrencefordele, sparer energi og materialer – og skåner miljøet for noget CO2-belastning.  Vi havde et ønske om, at hele virksomheden deltog i den grønne omstilling, og at alle medarbejdere havde samme holdning til tingene. Ellers kom vi ingen vegne. I dag tænker hele virksomheden grønt, fx begyndte medarbejderne at slukke lyset i produktionshallen under frokostpausen, fordi de havde regnet ud, at der kunne spares en del penge på strøm. Så er man virkelig gået i udbrud i den grønne omstilling.

ECSMV styres til daglig fra Ringkøbing-Skjern Kommune, som samarbejder tæt med de lokale erhvervsråd i kommunerne i Region Midtjylland. Det tætte samarbejde er udmøntet i 175 grønne forretningsmodeller til virksomheder, som kan få stor betydning for den grønne omstilling:  De 175 forretningsmodeller har anvist potentiale for besparelser på 340.000 gigajoule og 28.000 tons materialer og  tons, mens miljøet potentielt kan aflastes for 56.000 tons CO2.

Kilde og fotos: Erhvervsstyrelsen

Del dette med dit netværk: