Gladsaxe først med cirkulært børnehus

Gladsaxe Kommune er den første kommune i Danmark med et cirkulært børnehus. Byggeriet bliver opført af materialer fra nedrivningen af den tidligere Gladsaxe Skole på samme grund – og er det første byggeri af sin slags, der bliver certificeret med Svanemærket.

KENDETEGN VED ET SVANEMÆRKET BYGGERI

  • Lavt energiforbrug
  • Godt indeklima
  • Skrappe kemikaliekrav
  • Strenge krav til bæredygtigt certificeret træ
  • Høj byggeteknisk kvalitet via kontrol af en uvildig tredjepart
  • God mulighed for genbrug og genanvendelse af bygningsdele

Gladsaxe Kommunes byggeri – børnehuset Svanen er første eksempel på, at et cirkulært byggeri bliver certificeret med Svanemærket. – Svanemærket stiller flere krav til byggerier, der er med til at fremme den cirkulære økonomi, bl.a. skrappe kemikaliekrav og krav til kvaliteten. Men det er første gang, vi ser så store andele af recirkulerede materialer i et projekt, som det er tilfældet med børnehuset Svanen. Det placerer byggeriet blandt de mest innovative byggeprojekter i øjeblikket, som både vi og resten af byggebranchen kan hente brugbare erfaringer fra, siger Martin Fabiansen, direktør i Miljømærkning Danmark.

Til det nye børnehus bliver der anvendt materialer fra nedrivningen af den tidligere Gladsaxe Skole på grunden. På baggrund af miljøkortlægningen af Gladsaxe Skole har arkitektvirksomheden Lendager stået for at udvælge og sammensætte materialerne i samarbejde med ejendomscenteret i Gladsaxe Kommune.  – De arkitektoniske valg i børnehuset har afhængt af, hvilke typer, mængder og kvalitet af materialer som nedrivningen kunne levere. Vi har fx renset mursten og brugt dem igen. Denne tilgang er god for miljøet og er med til at tilføre børnehuset karakter frem for kun at anvende nye materialer, siger Nikolaj Callisen Friis, arkitekt hos Lendager, og tilføjer: – Det har været spændende for os at implementere genbrugsmaterialer i et svanemærket byggeri, idet Svanemærkets skrappe kemikaliekrav har hjulpet med at sikre, at vi ikke bygger skadelig kemi fra tidligere tider ind i byggeriet. Projektet har demonstreret, at genbrug og renhed i forhold til kemi kan lade sig gøre – og på den måde åbner det nye døre.

Flere parter følger byggeriet af børnehuset med interesse – bl.a. Miljøstyrelsen, som via Center for Cirkulær Kemi har udgivet en ny rapport om erfaringerne med at opføre et cirkulært og miljømærket byggeri. Rapporten skal bruges til inspiration og ny viden om, hvad der skal til for at genbruge materialer og samtidig undgå miljø- og sundhedsskadelige stoffer.

Del dette med dit netværk:

Skriv en kommentar

avatar