Fredensborg: Klimavenlige kommunale måltider
Mange offentlige organisationer kæmper med at omsætte ambitiøse klimamål til konkret handling i hverdagen. I Fredensborg Kommune har et stærkt samspil mellem politisk vilje, ledelsesmæssig opbakning og køkkenfaglig handlekraft gjort det muligt at reducere CO2e-udledningen på indkøb af kød med 30 pct. på bare to år. Og kommunen har flere planer for at gøre måltiderne endnu mere klimavenlige i fremtiden.
Ledelsesmæssig opbakning, tæt samarbejde og kompetenceløft hos fagpersoner. Det er de tre vigtigste ingredienser, Fredensborg Kommune har tilsat i deres indsats for at gøre de kommunale måltider endnu mere klimavenlige. Og det er lykkedes. Køkkenerne har reduceret deres CO2e-udledning med 30 pct. på bare to år, når man måler på kødforbruget. Nu er barren hævet til 40 pct., som er målet for 2025.
Kristina Vium Jensen, contract manager i Fredensborg Kommune, fortæller, at en klar politisk målsætning om mere klimavenlig mad var startskuddet: – Den politiske ambition gav os den nødvendige ledelsesmæssige opbakning til at skyde arbejdet i gang. Vi i administrationen skulle omsætte ambitionen til målbare og håndgribelige indsatser. Vi kom frem til en målsætning om, at vi skulle reducere vores CO2e-udledning ved kødforbrug, mens vores CO2e-udledning fra indkøb af fisk skulle være status quo, da de fleste fisk faktisk også udleder en stor mængde CO2e, siger Kristina Vium Jensen.
Læs hele SKI-artiklen her: Fra ambition til handling: Sådan lykkes klimamål i praksis – SKI

