Bæredygtigt byggeri – København i front

København vil bygge guldcertificeret og stiller strenge bæredygtighedskrav til alt nyt ofentligt nybyggeri. Kommunen er den første med så store grønne krav. Det skriver Licitationen: Som den første kommune i landet, vil Københavns Kommune kræve alt nybyggeri over en vis størrelse certificeret med enten et Svanemærke eller DGNB Guld.

Det har Københavns Borgerrepræsentation besluttet på et møde sidste uge, fremgår det af byrådsreferatet. Kravene afløser MBA2016 reglerne, som kommunen har benyttet i fire år, og skal gælde for alle nybyggerier på over 20 mio. kr. fra og med 2021. Samtidig skal renoveringer og nybyggeri af almene boliger fremover certificieres med Svanemærket, DGNB Sølv eller tilsvarende certificeringer.

Første i landet På grund af ferie har det ikke været muligt at træffe teknik og miljø-borgmester i København Ninna Hedeager. Men hos både Miljømærkning Danmark og DK-GBC er udmeldingen fra kommunen sød musik i ørerne, fortæller Licitationen.

De to organisationer varetager henholdsvis Svanemærket og DGNB-certificeringen. – Det er rigtig positivt for miljøet, at flere på den måde tager ansvar for at bygge bæredygtigt, siger Martian Fabiansen, direktør i Miljømærkning Danmark til Licitationen – Byggeriets Dagblad.

Mens en række andre kommuner også stiller brede bæredygtighedskrav, eksempelvis Gladsaxe Kommune som vil have et Svanemærke stukket på alle nye daginstiutioner, så har ingen indtil nu stillet krav til alt større nybyggeri, lyder det fra Martin Fabiansen. – København er den første kommune, som laver en principbeslutning som denne, siger han og tilføjer, at han forventer, at adskillige andre følger trop. – Jeg er helt sikker, på der vil være mange, mange kommuner, som bliver inspirerede af Københavns beslutning, og vil lave lignende tiltag, siger Martin Fabiansen.

Mette Qvist, direktør i DKGBC, glæder sig over, der generelt er stigende efterspørgsel hos bygherrer på at dokumentere bæredygtigheden igennem særlige certificeringer. – Når du ikke gør bæredygtighedskrav målbare og indfører krav til dokumentation som i eksempelvis DGNBcertificeringen, så er det alt for nemt ikke at følge op på, om byggeriet nu også lever op til ambitionerne, siger hun til Licitationen.

Del dette med dit netværk: