Vandværk i fire etager

Frederiksberg har bygget landets første højhusvandværk, som går i højden i stedet for i bredden. Det nye værk får fire etager, to proceslinjer samt en kapacitet på 785.000 liter i timen. Et komplet, nyt vandværk i fire etager plus kælder skal i to proceslinjer behandle både råvand fra Frederiksberg Forsynings egne boringer og vand fra forsyningens eksterne leverandør. Målet er at sikre en tilstrækkelig kapacitet af drikkevand på op mod 785.000 liter i timen.

Alt dette kræver en bygning med kapacitet til ekstrem store og tunge komponenter, som normalt står på terrænniveau, men i dette byggeri på etagedækkene. Det kræver noget helt andet af bygningen, end man er vant til. NIRAS er ingeniørrådgiver på det spændende og komplekse byggeri, og afdelingsleder Andreas Bollerslev synes det er afgørende at forstå alle de procestekniske krav til bygningen for at kunne projektere den bedst muligt. – Bygningen skal huse den nyeste teknologi inden for avanceret procesudstyr, og vi skal forstå de komplicerede processer, for at rammerne bliver rigtige. Bygningen går i højden i stedet for i bredden. Den skal se flot ud og ligger tæt på eksisterende anlæg, som i øvrigt er i drift. Der er virkelig mange hensyn, og vi skal holde tungen lige i munden, siger Andreas Bollerslev fra NIRAS.

Vandværksprojektet skal også understøtte Frederiksberg Forsynings ønsker om at bidrage til FN’s 17 verdensmål og spejle målene om ”Rent vand og Sanitet”, ”Bæredygtig energi”, ”Bæredygtige byer og lokalsamfund” og ”Klimaindsats” – At blødgøre vandet passer fint med, at Frederiksberg skal være en grøn og klimaneutral by. Vores kunder kan se frem til at spare på både rengøringsmidler og vaskepulver, og deres elkedler, vaske- og opvaskemaskiner belastes mindre. Det samme gælder for vandrør og -installationer, der bliver mere effektive og holder i længere tid, siger planchef i Frederiksberg Forsyning Henrik Bay.

Og for at bygningen bliver så bæredygtig og fremtidssikret som mulig, skal den være fleksibel. – Vi er i tæt dialog med bygherren om dette. Vi skaber og forbereder konstruktionen til krav, som vi ikke kender endnu. Vi indregner forskellige scenarier på tagetagen til for eksempel solceller og køleanlæg, samt facader og gavle med store montageåbninger, så man kan få stort udstyr ind og ud, siger Andreas Bollerslev.

Del dette med dit netværk:

Skriv en kommentar

avatar