Offentlig konkurrence skrumper

2020-IKU-tallet (Indikator for konkurrenceudsættelse) for kommuner falder.

Kommunernes IKU-tal i 2020 er samlet på 26,3 pct. Det er et fald på 0,2 procentpoint i forhold til 2019, hvor kommunernes IKU var på 26,5 pct. Det er tredje år i træk, at kommunernes IKU samlet set falder.

Faldet i konkurrenceudsættelse sker primært indenfor sundhedsområdet og socialområdet (inkl. beskæftigelse og tilbud til udlændige). Omvendt konkurrenceudsættes der i stigende grad indenfor byudvikling og kultur og undervisning – og sammenlignet med 2019 også indenfor administrative opgaver.

De seneste år er IKU gået tilbage på trods af, at kommunerne har fået løst flere opgaver hos private leverandører. Det skyldes, at de største stigninger i de kommunale udgifter har været på fx socialområdet, hvor private leverandører bruges relativt lidt. I 2020 skyldes faldet i IKU imidlertid, at også mængden af udbudte opgaver samlet set er faldet. Der er konkurrenceudsat for knap 0,7 mia. kr. mindre, mens mængden af udbudsegnede opgaver også er faldet med ca. 0,4 mia. kr. Samlet set fører det altså til et mindre fald i IKU.

Del dette med dit netværk:

Skriv en kommentar

avatar