Et lille plast-mirakel

Mindre CO2 og højere produktivitet: Jyske virksomheder har skabt et lille plast-mirakel. En mikroskopisk tynd belægning på støbeforme gør det muligt at producere plastprodukter med markant lavere CO2-belastning og højere produktivitet. Det viser et udviklingssamarbejde om plast i EU-projektet “Grøn Cirkulær Omstilling”.

Foto: Letbek: Her er støbemaskinen, som recycling-virksomheden Letbek i Tistrup har testet med CemeCon Scandinavias PVD-belægninger med hjælp fra EU-projektet ”Grøn Cirkulær Omstilling”. Både Letbeks materialespecialist Louise Aagaard Jensen og Tommy Pedersen, Research & Development, har lagt mange hundrede udviklingstimer i projektet.

Hvilken virksomhed drømmer ikke om teknologi, der på samme tid gavner både kloden og forretningen? To jyske virksomheder har skabt et lille plast-mirakel og gjort alvor af de grønne drømme i det landsdækkende EU-projekt ”Grøn Cirkulær Omstilling” (GCO).

CemeCon Scandinavia i Hinnerup, der leverer avanceret overfladebehandling af værktøjer, har samarbejdet med recycling-producenten Letbek i Tistrup. Kort fortalt har de to virksomheder testet måder at reducere CO2-belastningen i plastproduktion på.

CemeCon har lagt en PVD-belægning på Letbeks støbeforme til produktionen af plastpakninger til vinduesfalse af plast.  Testen skulle vise, om sliplet-belægningen kan bidrage til mindre CO2-belastning og en mere effektiv produktion. Desuden har Letbek med hjælp fra Plast Center Danmark testet, om det giver en lavere CO2-belastning at udskifte ny plast med genanvendt plast i produktionen.

Resultaterne har overrasket positivt: 

  • Med PVD-belægningen er der opnået en CO2-besparelse i produktionen på 31 pct. for produktionen af en pakning. Det svarer til en årlig CO2-besparelse på 2,2 tons alene på det benyttede værktøj, sammenlignet med produktion uden belægning (PVD, Physical Vapour Deposition, er en bred betegnelse for en række forskellige metoder til pådampning af overfladebelægninger).
  • Produktionstiden per emne er halveret, fordi der er færre stop i produktionen.
  • Belægningen har gjort det nemmere at anvende en større mængde genanvendt plast i emnerne.

Letbek har i produktionen af profiler til vinduesfalse udskiftet ren PVC-plast med genanvendt ABS-plast. Ved at udskifte 50 pct. af profilen med genbrugsplast opnåede man en CO2-besparelse på 36 pct. og også her en reduceret produktionstid. Hvis værktøjet også havde

Del dette med dit netværk: