DE Analyse: Hjemmepleje og konkurser

Dansk Erhverv har undersøgt, hvordan det er gået med antallet af konkurser siden Folketinget i 2018 vedtog en ny lov, som skulle forebygge konkurser blandt private leverandører af hjemmepleje. DE har også set på, hvordan de private aktørers andele på hjemmehjælpsområdet har udviklet sig siden 2014, og hvad borgerne synes om det frie valg.

Mere end 120.000 danskere i aldersgruppen 67 år og opefter modtager hjemmehjælp. Det kan være til personlig pleje eller praktisk hjælp, fx rengøring. Alle borgere, der er visiteret til at modtage hjemmehjælp, har siden 2003 haft frit valg til selv at vælge mellem kommunal hjemmepleje eller et privat alternativ.

I perioden 2014-2017 var der hvert år mellem 8 og 10 konkurser blandt private hjemmehjælpsleverandører, hvilket er flere end tidligere. Det skabte bekymring og debat om det frie valg på hjemmehjælpsområdet og medførte, at Folketinget greb ind.

Analysen viser, at der i perioden 2014 til 2018 hvert år var flere konkurser end i 2012 og 2013, men at tallene i årene efter lovændringen er faldet. Vi finder også, at mere end hver tredje ældre vælger en privat leverandør af hjemmepleje, men at der er stor forskel på private leverandørers andel af henholdsvis praktisk hjemmehjælp og personlig pleje. Den private andel af de visiterede hjemmehjælpstimer er samlet set uændret siden 2014 på trods af en periode med flere konkurser, fortæller DE.

Til sidst viser analysen, at tre ud af fire borgere på 60-69 år synes, at det frie valg på hjemmehjælpsområdet er vigtigt. Der er dog stadig mange af de ældre borgere, som ikke kender til fritvalgsordningen.

Her finder du hele analysen: https://www.danskerhverv.dk/siteassets/mediafolder/dokumenter/01-analyser/analysenotater-2021/private-aktorer-pa-hjemmehjalpsomradet.pdf

Del dette med dit netværk: