2018-økonomi i havn

Regeringen og Danske Regioner har indgået en aftale om regionernes økonomi for 2018, der sikrer rammerne for en fortsat udvikling af sundhedsvæsenet og nytænkning af opgaveløsningen.

Regeringen har flere gange prioriteret ekstra midler til danskernes sundhed. Med aftalen sikres et løft på 0,5 mia. kr. i 2018 til en fortsat udvikling på sundhedsområdet. Hertil kommer, at regeringen på forhånd havde sikret et løft af sundhedsområdet på 110 mio. kr. i 2018.

De regionale investeringer på sundhedsområdet fastholdes på et historisk højt niveau på over 7 mia. kr., så blandt andet byggeriet af de nye supersygehuse kan realiseres efter planerne.

Med aftalen fastholdes det årlige produktivitetskrav på 2 pct. for blandt andet at sikre, at regionerne løbende udnytter mulighederne ved ny teknologi og nye behandlinger. Samtidig har regeringen med udspil til sammenhængsreform lanceret en samlet gennemgang af styringen på sundhedsområdet. Gennemgangen skal belyse, hvad der virker og ikke virker i den nuværende styring og komme med forslag til en bedre styring fremadrettet.

Finansminister Kristian Jensen siger: – Vi har indgået en god aftale med Danske Regioner, som viser, at regeringen atter har prioriteret sundhedsområdet højt. Det er vigtigt, at vi prioriterer et godt og trygt sundhedsvæsen. Aftalen bygger oven på de seneste års løft på kræftområdet. Det glæder mig også, at der er enighed om, at vi skal se på den nuværende styringsmodel for at sikre, at den både virker til gavn for høj produktivitet og høj kvalitet i sundhedsvæsenet.

Med aftalen er regeringen og Danske Regioner enige om at gennemføre anbefalingerne fra lægedækningsudvalget, som skal sikre en bedre lægedækning i hele landet. Der er også enighed om, at alle relevante patienter skal have en patientansvarlig læge inden udgangen af 2019.

Parterne er endvidere enige om at arbejde for at udvikle styringen af psykiatrien med fokus på bedre sammenhæng for patienter med forløb på tværs af sektorer. Arbejdet skal også sikre bedre omkostningseffektivitet og ensartet kvalitet i behandlingen.

 

 

 

Oversigt over hovedelementer i aftalen

  • De regionale sundhedsudgifter løftes med 0,5 mia. kr. i 2018. De regionale sundhedsudgifter udgør i alt 111,9 mia. kr. i 2018.
  • De regionale anlægsudgifter udgør 7,2 mia. kr. i 2018.
  • Udgifterne til regional udvikling udgør 3,1 mia. kr. i 2018.
  • Der fastsættes et loftsbelagt niveau for anlægsudgifterne (brutto) på 2,2 mia. kr. i 2018 med tillæg af afløb fra puljer med statsligt projekttilskud. Anlægsniveauet for kvalitetsfondsbyggeri udgør 4,8 mia. kr. i 2018. Der er i den forbindelse lagt vægt på, at kvalitetsfondsbyggeriet fortsat realiseres i overensstemmelse med indgåede kontrakter og planer.
  • Med henblik på at fremme offentligt-privat samarbejde etableres en deponeringsfritagelsespulje på 400 mio. kr. i 2018, hvor der kan søges om dispensation fra deponeringsforpligtelsen i lånebekendtgørelsen. Der etableres en lånepulje til refinansiering af regionale afdrag inden for en ramme på 650 mio. kr. i 2018.
  • Den nuværende styringsmodel på sundhedsområdet fastholdes i 2018, herunder produktivitetskravet på 2 pct. De nuværende muligheder med at få godtgjort aktivitet i forbindelse med omlægninger fastholdes, herunder indsatser for øget forebyggelse og kvalitet, som gavner patienten og kan forebygge indlæggelser.
  • Som en del af sammenhængsreformen har regeringen lanceret en samlet gennemgang af styringen på sundhedsområdet, der skal komme med forslag til en bedre styring fremadrettet. Arbejdet afsluttes i foråret 2018.
  • Der igangsættes blandt andet analyser af regionernes administration, kapacitetsanvendelsen på de psykiatriske sygehuse og de medicinske afdelinger og af organiseringen af de fælles akutmodtagelser.
Del dette med dit netværk: