Vennetjenester og millionsnyd

Rigspolitiet: Massive millionopgaver uden konkurrence

Nu konkluderer PWC, at at chefindkøber i Rigspolitiet har haft en tæt venskabelig relation med en ekstern it-konsulent, som hun også hyrede for 407.000 kroner, og som hun i øvrigt kendte fra sin tid som chef i DR.- Vi har under vores gennemgang af e-mails identificeret korrespondance for perioden op til den eksterne konsulents ansættelse som konsulent i politiet, hvori politichefen og it-konsulenten aftaler private middage, deler billeder fra ferier mv., lyder det i rapporten.

VENNETJENESTER. PWC-rapporten har været 10 måneder undervejs og resulterer nu i at Rigspolitiet politianmelder sin tidligere afdelingsleder for vennetjenester. Undersøgelsen fastslår store problemer med Rigspolitiets udbud – mangel på samme – og alt for tætte relationer til konsulenter. Den eksterne rapport, som Rigspolitiet netop har offentliggjort, viser, at der er foregået vennetjenester og alvorlige mangler med kontrakter, der ikke er sendt i udbud.

Rapporten taler om ‘markante fejl i politiets håndtering af indkøb’, og at ‘udbudsreglerne formentlig er blevet misbrugt’. Der er tillige indikationer på, at kontrakter med flere konsulentfirmaer baserer sig på tætte relationer til en tidligere afdelingschef i Rigspolitiet, og er indgået med direkte tildeling efter den tidligere afdelingschef er ansat i Rigspolitiet, har revisionsfirmaet konkluderet.

TILBAGEBETALING? Eksterne konsulenter er blevet hyret, uden at andre konsulenter fik mulighed for at byde på opgaverne, der skulle løses for politiet. Udover at blive politianmeldt har Rigspolitiet som konsekvens af sagens grove konklusioner også anmodet Kammeradvokaten om at se på muligheden for, at afdelingschefen kan blive pålagt at skulle tilbagebetale sin fratrædelsesordning.

– Jeg tager på det kraftigste afstand fra de uregelmæssigheder, der er identificeret i PwC’s undersøgelse af politiets indkøb. Politiet skal være et forbillede, når det kommer til overholdelse af love og regler, udtaler Rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg i en pressemeddelelse.

LANG LISTE. Listen over forsømmelser og ulovligheder er lang. Næsten 50 millioner solide danske skattekroner er brugt i forbindelse med disse omfattende ulovligheder.Rapporten viser overordnet set, at der generelt har været store problemer med at sende opgaver i udbud i Rigspolitiet – også i 2015 og 2016. Og ulovlighederne kan derfor ikke kun isoleres til den pågældende chef. Desuden viser den eksterne undersøgelse, at der har været ‘brud på politiets interne retningslinjer’, som PWC formulerer det.

240 kontrakter blev gennemgået. Det dækkede 87 procent af de indgåede aftaler i perioden 1. januar 2015 til 1. september 2016. Der var i alt købt opgaver for 273 millioner kroner. Gennemgangen viste, at udbudsreglerne kun var overholdt i 38 procent af opgaverne. Yderligere var det ikke muligt at vurdere, om 11 procent af udgifterne skete efter reglerne.

Der er tvivl om, hvorvidt politiet har overholdt udbudspligten på indkøb for 540 millioner kroner – og det bør derfor ses efter i sømmene en ekstra gang, mener revisionsfirmaet. – Der foreligger tvivl om overholdelse af udbudspligten, og som derfor kræver nærmere gennemgang, skriver PWC i sin granskning af indkøbene.

Del dette med dit netværk: