Værnemidler – fra kaos til Justitsministeriet

Af Claës Hagström, claes@udbudsmedia.dk

Indkøberne af værnemidler har været på en barsk opgave. Nu er situationen lettet, og der bliver set frem med spænding på, hvad den nye styrelse under Justitsministeriet kan præstere.

Da Coronavirussen i årets begyndelse vandrede fra Kina til Italien troede vi os sikre herhjemme. Men det havde vi som bekendt ingen grund til at være. Lagrene af værnemidler var begrænsede, alle de fine beredskabsplaner – som ellers havde forudset en omfattende epidemi – har intet med om vareforsyning

Det fik Dorte Christensen, afdelingschef for Indkøb & Medicinteknik i Region Midtjylland, at mærke. ”Siden begyndelsen af marts har jeg arbejdet cirka 14 timer hver dag – også i weekenderne. Hele vores afdeling har knoklet løs, og der blev ingen påskeferie, for Kina holder ikke lukket”, siger afdelingschefen for Indkøb & Medicinteknik i Region Midtjylland til Udbudsmedia.dk.

Lige som kollegerne i landets andre regioner og kommuner måtte Dorte Christensen og hendes afdeling på rekordtid måtte finde nye måder at skaffe værnemidler til Danmark på, da de normale kanaler ikke var tilstrækkelige.

Og det var et kaos, de skulle arbejde i. Verden over var markedet gået i corona-amok. Henover grænserne beskyldte man hinanden for at bruge beskidte tricks og tilbageholde hele flysendinger med værnemidler. Falske produkter, som ikke beskytter ordentligt, var i omløb, de certificerede producenter kunne ikke følge med, og alle normale regler for udbud er sat ud af spil.

At sende værnemidler i udbud var en illusion. Derfor måtte de danske indkøbere i den offentlige sektor handle i realtid via agenter i Kina, så snart muligheden for at købe et parti værnemidler bød sig. Flere gange endte det i budkrig.

”Vi var nødt til at tage stilling nu og her til, om vi vil købe eller ej. Så snart vores agenter havde sikret varerne derude, sendte vi pengene via bankoverførsel. Og så var det bare om at få det hjem hurtigst muligt”, siger Dorte Christensen og tilføjer, at i nogle tilfælde var priserne mangedoblet.

Ikke nok med det, når varerne er kommet til landet, skal de testes for at se, om de også lever op til standarderne. Og det er ikke altid tilfældet.

Nu er situationen lettet. Så meget at der i pinsen kunne holdes de første sammenhængende  fridage i lange tider. Herefter skal der skues fremad.  Dorte Christensen er spændt på, hvordan og hvorledes situationen vil tegne sig, når den nye justitsministerielle styrelse, der skal sikre forsyningen med værnemidler, ser dagens lys den 1. august.

Del dette med dit netværk:

Skriv en kommentar

avatar