Udelukkelse fra offentlige udbud

Altinget har offentliggjort artikel om, at staten forsøgte at trække i håndbremse for at undgå, at Vagtservice Danmark igen skulle stå for sikkerheden i en række styrelser og departementer på Slotsholmen.

Ifølge mediet afsløres dette i et svar til folketinget fra finansminister Nicolai Wammen (S), der i april 2020 skrev, at Økonomistyrelsen i 2019 afsøgte muligheden for at udelukke selskabet fra udbuddet af statens vagtaftale “på grund af unormalt lave priser”.

Vagtservice Danmark, der allerede i 2018 og igen i 2021 er i søgelyset på grund af netop anklager om underbetaling, vandt alligevel udbuddet. Det ærgrer branchedirektøren i DI Service, Jakob Scharff. – Hånden på hjertet: Vi havde gerne set, at det var en af de virksomheder, som er organiseret, står for høj kvalitet og tager ansvar for uddannelse, som også løb med sejren i det offentlige udbud, som staten holdt på vagtområdet. Det er da klart, siger Jakob Scharff iflg mediet.

Professor Ole Helby Petersen, ekspert i offentlige udbud, har udtalt, at det er “svært” for staten at udelukke virksomheder fra udbud. – Som forsker i udbud og udlicitering er det altid en balancegang at deltage i artikler, som handler om bestemte virksomheder (fordi det nemt kommer lidt tæt på kritik af en bestemt virksomhed, og det er ikke forskningens rolle). I denne artikel i  forsøger jeg i mere generellei mere generelle termer at sige, at det både fra et skatteyderperspektiv og fra et fair konkurrenceperspektiv kan være problematisk, hvis virksomheder kan bryde kontrakter og alligevel byde på det næste offentlige udbud.

– Udbudsreglerne går langt i at sikre en virksomhed adgang til at byde på offentlige udbud – og nogle gange måske også for langt. På det punkt kan udbudsreglerne – som ellers generelt er meget fornuftige – ende med at spænde ben for helt almindelige markedsmekanismer, lyder det fra Ole Helby.

– Hånden på hjertet: Vi havde gerne set, at det var en af de virksomheder, som er organiseret, står for høj kvalitet og tager ansvar for uddannelse, som også løb med sejren i det offentlige udbud, som staten holdt på vagtområdet. Det er da klart, siger Jakob Scharff.

Del dette med dit netværk: