SKI: Plads til forbedring, når EU’s udbudsdirektiver skal revideres
Enklere regler, der giver bedre plads til fleksible udbud, grønne og klimavenlige løsninger samt krav til sikkerhed. Det er kernen i SKI’s ønsker til den kommende revision af EU’s udbudsdirektiver. Tilsammen skal ønskerne bidrage til et styrket samarbejde mellem det private og offentlige, så vi sammen kan løfte flere strategiske dagsordner.
EU er i gang med at forberede en revision af udbudsdirektiverne med fokus på forenkling. Som et led i dette, har EU-kommissionen netop gennemført en høring, hvor alle har haft mulighed for at komme med deres input.
I SKI bakker vi op om, at reglerne i udbudsdirektiverne skal forenkles. Alt for ofte ser vi, hvordan reglerne spænder ben for de strategiske ambitioner, som både politikere og samfund ønsker realiseret – fx øget økonomisk råderum, grøn omstilling, forsyningssikkerhed, cybersikkerhed og plads til nye innovative løsninger. Og vi ser, hvordan manglende fleksibilitet og store administrative byrder besværliggør et effektivt samarbejde mellem erhvervslivet og de offentlige ordregivere.
Fem ønsker til revisionen
-
Det er SKI’s opfattelse, at særligt fem områder bør være i fokus i revisionen:
Udbudsreglerne skal forenkles – mængden af unødig regulering og bureaukrati skal ned, så det bliver lettere for det offentlige at udbyde og nemmere for virksomhederne at deltage i de offentlige udbud.
-
Der skal være en større fleksibilitet i udbuds- og kontraktprocedurerne og mulighed for at lave ændringer ud fra blandt andet input fra markedet eller ændrede agendaer (fx corona, sikkerhed mv.), så der kan lyttes til markederne og tages højde for udviklingen.
-
Det skal være smidigere og mindre bureaukratisk at efterspørge grønne og klimavenlige løsninger.
-
Der skal være bedre adgang til at benytte de fleksible procedurer, som udbud med forhandling og konkurrencepræget dialog. I dag er der ikke adgang til de fleksible procedurer på ret mange udbuds- og indkøbsområder.
-
Og sidst men ikke mindst, skal der være meget bedre mulighed for at tage forskellige sikkerhedshensyn i udbuddene givet den omfattende digitalisering i den offentlige sektor og udviklingen i verdenssituationen.
I SKI’s høringssvar, som strækker sig over 20 sider, peger vi på en række konkrete udfordringer i de eksisterende direktiver og vi foreslår mulige måder disse udfordringer kan løses i en revision af direktiverne. Det kan du læse her.
Fællesnordisk input. SKI har også bidraget til et fællesnordisk input til kommissionen sammen med de nordiske offentlige indkøbscentraler, Hansel i Finland og Adda i Sverige. Hovedbudskabet i det fælles nordiske bidrag ligger i forlængelse af SKI’s egne anbefalinger. Læs det her.
Nye rammer for EU-udbud forventes klar i 2027
Kommissionen skal nu gennemgå de knap 1.000 input til revisionen af udbudsdirektiverne. De mange input er offentligt tilgængelige på Kommissionens hjemmeside.
SKI forventer, at Kommissionen i første omgang udkommer med en kort faktuel rapport om de indkomne input. Herefter vil Kommissionen gå i værkstedet og udforme forslag til ny lovgivning. Dette arbejde vil formentlig vare indtil udgangen af 2026, hvor Kommissionen vil præsentere et lovforslag. Herefter skal lovforslaget forhandles og behandles i parlamentet og ministerrådet i løbet af 2027. Der går altså en rum tid, før de nye rammer for EU-udbud ligger fast.