Ny indkøbsportal

Det skal en ny indkøbsportal til det offentlige skal sikre øget konkurrence Offentlige myndigheder bruger gennemsnitligt omkring 1.200 timer på at lave et udbud. Ved gennemførelse af udbud af en 4-årig rammeaftale løber udgifterne typisk op på 300.000 kr. pr. udbud i gennemsnit. Det viser et forskningsprojekt fra Roskilde Universitet fra 2015.

Når en rammeaftale skal genudbydes, skal hele maskineriet i gang igen. Den offentlige myndighed er tvunget til at gennemgå processen fra start. Man kan ikke bare genbruge det gamle udbudsmateriale, fordi der bl.a. er tale om aftaler, der er baseret på hypotetiske indkøb og derfor også prissat derefter. Man er tvunget til at tage stilling til tallene, planerne og fremtiden.

Anja Piening,Partner at Nørgaard Piening advokater – Ekspert i udbud, rammeaftaler og dynamiske indkøbssystemer siger: – Når det gælder større projekter, som fx nye skoler, svømmehaller og IT-systemer, er der naturligvis ingen vej uden om grundige og gennemtænkte udbudsmaterialer. Derfor er det også acceptabelt, at den slags kræver både tid og ressourcer. Men når det gælder almindelige hyldevarer, som fx indkøb af kuglepenne, biler eller smartphones, er miniudbud i et dynamisk indkøbssystem en både smartere og billigere løsning. Det gælder endda også tjenesteydelser og bygge- og anlægsopgaver, som fx udskiftning af en kommunes skole-toiletter, konsulentydelser eller indkøb af IT-support.

I samarbejde med Procurement Institute ApS har Nørgaard Piening Advokater derfor lanceret en ny indkøbsportal kaldet DIS, der er skræddersyet til at håndtere dynamiske indkøbssystemer. Portalen skal gøre det nemt for offentlige myndigheder og små og mellemstore virksomheder løbende at indgå kontrakter om mindre eller almindelige indkøb og opgaver.

– Fordelen ved det nye dynamiske indkøbssystem er, at det både giver besparelser og øget konkurrence, fortæller Anja Piening: – Offentlige myndigheder skal bruge langt mindre tid og færre ressourcer både på at udbyde systemet og på at oprette og gennemføre miniudbud. Samtidig er der ikke nogen begrænsning i varigheden af systemet, som man ellers oplever ved rammeaftaler, der kræver genudbud hvert 4. år.

Del dette med dit netværk: