Kun 4% af de offentlige indkøb i Danmark er cirkulære
Aarhus Kommune og VIA University College har udgivet en guide, der skal gøre det nemmere for udbudskonsulenter og kontraktansvarlige at benytte ”Delydelsesreglen” i udbudsloven. Den rummer et uforløst potentiale for flere innovative og bæredygtige offentlige indkøb. Alligevel bliver den ofte overset, lyder det fra DI.
Delydelsesreglen giver plads til nye grønne idéer og bæredygtige produkter, som måtte dukke op i løbet af de 4-årige aftaleperioder og som generelt kan være svære at specificere og inkludere i traditionelle udbud. Guiden er derfor et kærkomment initiativ. Som seniorchefkonsulent i DI, Felix Dalker understreger: – I DI ser vi rigtig gerne, at de offentlige ordregivere bliver mere innovative og grønne i deres efterspørgsel. Som oftest er det ikke udbudsreglerne som står i vejen for den udvikling, men måden de tilgås på. Her er et rigtig godt eksempel på en kommune, som går foran. Mere af det, tak!
Kun 4% af de offentlige indkøb i Danmark er cirkulære. Årsagen tilskrives ofte, at bæredygtige produkter, som f.eks. produkter lavet af genbrugte materialer, er vanskelige at beskrive i en udbudsproces. Men det er faktisk ikke så kompliceret at supplere og indkøbe produkter uden for et udbudt standardsortiment, som du måske går og tror. Og nu har Aarhus Kommune, i samarbejde med VIA University College, gjort det nemmere. Sammen har de udgivet en ny miniguide om delydelsesreglen, målrettet udbudskonsulenter og kontraktansvarlige.
Delydelsesreglen er en ofte overset regel, men med et stort potentiale for bæredygtige offentlige indkøb. Traditionelle udbud indeholder oftest standardiserede hyldevarer. Med delydelsesreglen kan man supplere en aftale med andre varekategorier, f.eks. bæredygtige produkter, der er produceret af ikke-jomfruelige materialer.
Guide skaber tryghed om det juridiske grundlag. – Vi ser desværre ofte, at kontraktansvarlige enten ikke er opmærksomme på, at delydelsesreglen eksisterer, eller er usikre på at bruge den – måske i frygt for at begå fejl eller overtræde de udbudsjuridiske regler. Formålet med guiden er derfor først og fremmest at gøre opmærksom på, at muligheden eksisterer, og dernæst at gøre det nemt og trygt at udnytte den, fortæller Mette Rich, projektleder for cirkulær økonomi i Aarhus Kommune.
Delydelsesreglen findes i Udbudslovens § 8, stk. 2, og giver mulighed for at ordregiveren kan tildele særskilte delkontrakter uden udbud, hvis to betingelser er opfyldt: Det samlede beløb ved anvendelse af reglen må maksimalt udgøre 20% af den samlede forpligtende kontraktsum og maksimalt 595.344 kr. pr. delkontrakt. Reglen kan således benyttes på EU-udbudte rammeaftaler og kontrakter, hvis der opstår et ønske om nogle andre produkter efter kontraktstart, som ikke er dækket i aftalen. Dette forudsætter blot, at ordregiveren forinden har forpligtet sig til at købe for en bestemt mængde eller værdi i aftaleperioden.

