KOMMUNE-IT & SKI

Kommunale it-indkøb driver digitaliseringen. Digitaliseringen har de seneste år buldret frem i den offentlige sektor, og der er ingen tvivl om, at kommunerne spiller en hovedrolle i den fortsatte udvikling. Det kræver noget særligt af kommunernes it-indkøbere. Det siger KITA-formand, it-chef i Favrskov Kommune, Henrik Brix til SKI. -For 10 år siden købte kommunerne stort ind af hardware, netværk og servere. I dag er det i højere grad softwareprodukter og cloudløsninger, der ryger i den kommunale indkøbskurv.

– Den, der var god til at købe computere, printere og kopimaskiner tilbage i 00’erne, er ikke nødvendigvis god til at kravspecificere ydelser ude i skyen. Når man køber en computer, er det let at se, om man har fået det, man bestilte. Med softwareprodukter og konsulentydelser er det straks sværere.

It-indkøbet er blevet langt mere professionaliseret som følge af de store krav, der stilles til digitaliseringen af den offentlige sektor. En udvikling, der har fået it-indkøbet til at rykke ud af it-afdelingen og ind i forretningen: -It bliver i stadig højere grad en integreret del af velfærden. Det stiller krav til det, som it-systemerne skal kunne. Samtidig udvikler teknologien sig hurtigere og hurtigere: Hvor man før kunne have en it-funktionalitet i 10 år, før man skulle skifte, ældes den enten hurtigt, eller man bliver overhalet indenom af et andet og bedre system. Derfor er behovet for at kunne omstille sig hurtigt også større end nogensinde, mener Brix.

NØGLETAL:

  • It-aftaler fylder 71 pct. af SKI’s omsætning
  • I 2015 købte kommunerne it- og teleydelser gennem SKI for ca. 1,7 mia. kr. I 2020 var tallet 2,4 mia. kr.
  • De seneste fem år er omsætningen på SKI’s softwareaftaler vokset med 60 pct. fra 982 mio. kr. i 2015 til 1,5 mia. kr. i 2020, mens salget på hardwareaftalerne også er steget, men dog relativt mindre.
Del dette med dit netværk: