Interesserer folketingspolitikerne sig for udbudsloven?

Af Claës Hagström, claes@udbudsmedia.dk

Landets største forsyningsselskaber blev tilbage i 2018 afsløret i at have foretaget ulovlige indkøb. Det var mere end politikerne kunne tolerere – nu skulle udbudsloven strammes op, lød meldingen. Måneder senere blev det vedtaget at sende Udbudsloven til serviceeftersyn. Tager den tråden op?

Tilbage i oktober 2018 meldte flere erhvervsordførere på Christiansborg ud, at Udbudsloven skulle strammes, så det blev nemmere at opdage lovbrud og straffe offentlige ordregivere økonomisk for manglende udbud.

Motivationen for dette skridt var mediernes afdækning af ulovlige indkøb hos landets største forsyningsselskaber. Denne afdækning afslørede et omfattende rod i udbud hos kommunalt ejede forsyningsvirksomheder.

Det politisk tilsagn om at stramme op viste sig med tiden at være lige så flygtigt som vindens blæsen. Der skete aldrig noget. Folketinget fulgte ikke op på skandalesagerne med ny lovgivning.

Godt nok blev der indgået en bred politisk aftale, der indeholdte en række lovforslag, under overskriften ‘lovforslag om fair og lige konkurrence’. Her var en udvidet klageinstans på udbudsområdet en del af aftalen. Lovforslagene røg imidlertid i svinget under de seneste finanslovsforhandlinger.

En enkelt mindre ændring af udbudsloven – L 125 som trådte i kraft den 1. juli 2019 – er det dog blevet til.

Carina Risvig Hamer, lektor med speciale i udbudsret ved Københavns Universitet, har til DK Indkøb udtalt, at hun ikke forventer nogen skærpelser på udbudsområdet efter de sager. Udbudsloven er godt nok til evaluering lige nu, men jeg tror ikke, vi skal forvente større ændringer på området, siger hun.

Den vurdering er vel placeret. For ifølge Socialdemokratiets erhvervsordfører Orla Hav er der dog ikke noget nyt på bedding.

”Det er ikke noget, der har været op til drøftelse på det seneste. Det ringer ikke en klokke hos mig. Men når nu I spørger, så vil jeg da lige stikke en finger i jorden og høre, om der er noget i gryden hos ministeren”, siger Socialdemokratiets erhvervsordfører Orla Hav til DK Indkøb.

Del dette med dit netværk:

Skriv en kommentar

avatar