Grønnere, enklere og mere fleksible … en ønskeliste

EU’s udbudsdirektiv skal revideres. Som landets største indkøbsfællesskab peger SKI på en række temaer, der bør være fokus i en revision. Håbet er enklere og mere fleksible processer med god plads til bæredygtige ambitioner – både hos ordre- og tilbudsgivere.

Det er fortsat forbundet med store administrative byrder at gennemføre udbud, og der er brug for forenklinger, hvis ambitionen om effektiv konkurrence, lave priser, høj kvalitet og fokus på bæredygtighed skal realiseres. Derfor vil den nyligt genvalgte formand for EU-Kommissionen Ursula Von der Leyen ændre EU’s udbudsregler. 

Tung erfaring bag SKI’s forslag

SKI – Staten og Kommunernes Indkøbsservice har mange års erfaring med at gennemføre EU-udbud på vegne af hele den offentlige sektor og har dermed grundigt indblik i, hvilke juridiske rammer der bedst bidrager til effektive udbud.  – Vi har stor praktisk erfaring med barriererne for effektiv konkurrence, innovation og grønne indkøb i det nuværende direktiv. I dag er det simpelthen for bøvlet for både leverandører og ordregivere på en række områder. Derfor peger vi på nogle konkrete tilpasninger, som vi mener bør foretages i den kommende revision, siger Signe Lynggaard Madsen, administrerende direktør i SKI.

Fire hovedtemaer i SKI’s forslag

SKI’s forslag falder indenfor fire overordnede temaer, der bør være i fokus i en kommende revision, nemlig:

  1. Udbudsreglerne bør være enklere
  2. Adgangen til at ændre i udbudsmateriale bør forbedres
  3. Mulighederne for at anvende mærker og standarder i udbud bør forbedres og
  4. Der bør være større fleksibilitet i anvendelsen af procedurer og tilrettelæggelsen af udbud.

Fælles for SKI’s forslag er, at de vil bidrage til forenkling af regelsættet, skabe mere fleksibilitet og større rum for både ordregivere og leverandører til at bringe viden i spil og på samme tid give plads til grønne, politiske ambitioner i det konkrete udbud. Alt sammen noget, vi mener vil øge antallet af offentlige udbud og gøre samspillet mellem offentlig og privat sektor mere smidigt end i dag.

Du kan læse mere om baggrunden for von der Leyens ønske om at revidere udbudsdirektivet på side 11 og 12 i hendes strategiske oplæg for perioden 2024-2029.

Fælles fodslag med erhvervslivet

Signe Lynggaard Madsen understreger, at SKI vil følge revisionsprocessen tæt:  – Det er afgørende for både offentlige ordregivere og private tilbudsgivere, at EU’s udbudsregler er anvendelige i praksis og faktisk fremmer en smidig samhandel med fair og lige konkurrenceudsættelse – vel at mærke uden unødigt ressourcespild og administrativt bøvl. Vi er meget bevidste om, at ændringer i processerne skal være til fordel for både ordregivere og leverandører, slutter Signe Lynggaard Madsen.

Lang proces forude. Det er fortsat uklart, hvornår EU reelt indleder en revision af udbudsdirektivet. Forventningen er dog, at mange spor bliver lagt i de sidste måneder af 2024, mens store dele af arbejdet formentlig vil foregå i 2025, hvor Danmark har EU-formandskabet i andet halvår.

Del dette med dit netværk: