Grøn genstart af Danmark

Af Claës Hagström, claes@udbudsmedia.dk

Grønne indkøb og cirkulær økonomi skal kickstartes af milliarder fra Corona-hjælpepakkerne. Sådan lyder forslag fra Leder af Site Solution & Waste Management i Rambøll, Björn Appelqvist.

”Hvis milliarderne i de offentlige corona-hjælpepakker bruges til at øge efterspørgslen efter bæredygtige og cirkulære løsninger, kan de offentlige indkøb drive en grøn revolution, siger han til DI BUSINESS.

Björn Appelqvist pointerer, at statens coronahjælp giver gyldne muligheder for at komme i gang. Han understreger, at resultatet vil være et kæmpe forretningspotentiale for danske virksomheder og mindre miljø- og klimabelastning.

Øget efterspørgsel vil gøre de grønne løsninger konkurrencedygtige. Og hvis der kommer reel efterspørgsel på grønt, følger virksomhederne efter, mener Björn Appelqvist og fortsætter:

”Virksomheder er utrolig dygtige til at udvikle til en efterspørgsel. Men virksomhederne har brug for forudsigelighed, og at det offentlige honorerer cirkulære løsninger i indkøbene”.

Der er brug for en ny tilgang. Et helt nyt logistiksystem for den cirkulære økonomi, siger han.

Afdelingslederen ser for sig transportsystemer og -centre, der kan håndtere store strømme af materialer og produkter, som leveres og kommer retur, mellemlagres, repareres og genbruges, igen og igen. Med mest mulig transporteffektivitet og mindst muligt værditab undervejs.

”Der vil være tale om opbygning af en helt ny cirkulær infrastruktur, og den opgave kan ingen løfte alene, men måske kan det offentlige og virksomhederne i fællesskab finde nye løsninger. Timingen lige nu er i hvert fald perfekt”, siger han.

Kom i gang – eller videre – med cirkulær økonomi

Leder af Rambøll Site Solutions & Waste Management, Björn Appelqvist, råder virksomheder med CØ-ambitioner til følgende:

– Forestil jer at leje jeres produkt ud i stedet for at sælge det

– Forestil jer at producere det samme – men med bare en brøkdel af de ressourcer i bruger i dag

– Åben op, opsøg sparring f.eks. i brancheregi, drop en lukket tilgang

– Opsøg eksperter og fakta, drop tiltag kun baseret på artikler i medierne, mavefornemmelser og følelser

– Søg rådgivning og spørg: Hvad kan I gøre for mig, og hvad vil det koste?

– Søg støtte, der er masser, også for SMV’er og også til udvikling og rådgivning, f.eks. hos CELAN – Grøn Cirkulær Omstilling, der er EU-finansieret.

Skriv en kommentar

avatar
Copy link
Powered by Social Snap