Gentofte ny udbudsmodel

Gentofte Kommune inviterer nu både fagforeninger og arbejdsgiverorganisationer til en dialog, inden udbud på rengøring og vinduespolering skrives færdig. Målet er at få et bedre udbud, hvor elementer som kvalitet, pris samt løn- og arbejdsvilkår er tænkt med helt fra start. Gentofte Kommune har indført nyt udbudskoncept, hvor både fagforeninger og arbejdsgivere inviteres til dialog, før udbuddet skrives.

Gentofte Kommune kalder den nye model for 3-i-1 udbud og forventer at slippe for, at der på bagkant rejses kritik af flere forhold omkring udbuddet. Den nye model er udvikling af den praksis, hvor man normalt kun er i dialog med udvalgte leverandører inden et udbud, skriver Danske Kommuner.

Læs artiklen i Danske Kommuner

Når et udbud er gennemført, sker det ofte, at der på bagkant rejses kritik af et eller flere forhold, der berører arbejdets pris, kvalitet eller medarbejdernes arbejdsforhold. Det forsøger Gentofte Kommune nu at gøre op med gennem en ny udbudsmodel, der har fået navnet 3-i-1 udbud. I 3-i-1 udbuddet inviterer kommunen relevante fagforeninger og arbejdsgiverorganisationer til en dialog, inden udbuddet skrives færdigt. Det er en udvikling af praksis i dag, hvor man normalt kun er i dialog med udvalgte leverandører.

Dialogen i 3-i-1 udbuddet skal være med til at sikre, at forskellige erfaringer med og hensyn til opgaveløsningens kvalitet, pris samt løn-, arbejds- og overenskomstforhold tænkes ind fra start af, og at parterne kan aftale, hvilke principper der skal gælde det enkelte udbud.

Principperne kan for eksempel handle om leverandørens fokus på kvalitet og innovation, valg af arbejdsmetoder og teknologi, løn- og arbejdsforhold, kompetenceudvikling og uddannelse af medarbejdere samt – som sædvanemæssigt – også, hvilken vægt der skal lægges på prisen ved tildelingen af kontrakten.

Gentoftes borgmester, Hans Toft (K), præsenterede oprindeligt idéen til 3-i-1 modellen på Folkemødet i 2016, og forslaget er siden blevet mødt med opbakning fra arbejdsmarkedets parter. Derfor tester Gentofte Kommune nu modellen af i forbindelse med et aktuelt udbud af rengøring og vinduespolering, der ventes at blive sendt ud i slutningen af året

Del dette med dit netværk:

Skriv en kommentar

avatar