Ekspertgruppe: Afskaf kammeradvokattitlen

Den mangeårige kammeradvokattitlen bør afskaffes, og staten bør i stedet oprette sin egen regeringsadvokat. Sådan lyder to af anbefalingerne i en rapport fra en ekspertgruppe. Rapporten er offentliggjort af Økonomistyrelsen.

Ekspertgruppen med økonomiprofessor ved Aarhus Universitet Philipp Schröder i spidsen blev nedsat af Regeringen  i juni 2024 med opgaven at analysere mulighederne for og potentialerne ved en hel eller delvis konkurrenceudsættelse af den juridiske bistand, der i dag indkøbes gennem kammeradvokatordningen. Ekspertgruppen blev bl.a. bedt om at afdække, hvordan der kan skabes øget konkurrence om den juridiske rådgivning af staten, og hvordan hvervet som kurator i konkursboer på foranledning af en statslig myndighed i højere grad kan konkurrenceudsættes. Ekspertgruppen blev hertil bedt om at opstille modeller for øget grad af konkurrenceudsættelse med dertilhørende konsekvenser – særligt ift. forsyningssikkerhed, interessekonflikter og kvalitet.

Ekspertgruppen har afsluttet sit arbejde i slutningen af november. Analysen har udmøntet sig i en rapport med seks anbefalinger. Ekspertgruppen vurderer overordnet set, at såfremt staten skulle tilrettelægge ind købet af advokatydelser helt forfra, ville den nuværende ordning ikke blive valgt. Der er således ingen af vores nabolande, som har etableret en ordning med et enkelt advokatfirma, der har tilnærmelsesvist samme omfang som den danske kammeradvokatordning.

De statslige institutioner er dog tilfredse med ordningen og den rådgivning, som kammeradvokatordningen bidrager med, og ordningen er i den forstand velfungerende. Staten får leveret advokatydelser i en tilfredsstillende kvalitet og med den nødvendige forsyningssikkerhed. En grundlæggende brugertilfredshed er dog ikke ensbetydende med, at en ordning ikke bør ændres, hvis den har andre uhensigtsmæssigheder. Der skal imidlertid ta ges højde for, at ændringerne ikke kommer til at ødelægge de gode elementer i det eksisterende – særligt i en overgangsperiode.

Den nuværende kammeradvokatordning betyder, at staten på området for statens indkøb af advokatydelser har gjort sig afhængig af én leverandør, hvilket ekspert gruppen vurderer uhensigtsmæssigt. Ekspertgruppen anbefaler derfor regeringen i højere grad at skabe konkurrence om statens advokatindkøb.

Samtidig bør staten dog styrke sine egne juridisk kompetencer ved at oprette en regeringsadvokat, lyder en anden anbefaling. Dermed kan staten hjemtage flere juridiske opgaver, lyder en vurdering. I 2023 købte staten rådgivning fra Kammeradvokaten for 680 millioner kroner, hvilket er mere end en fordobling siden 2011, skriver Berlingske. I rapporten skriver ekspertgruppen, at det er dens “klare indtryk”, at ingen sammenlignelige lande har en lignende ordning for statens indkøb af advokatydelser. De statslige institutioner er dog “tilfredse med ordningen”, lyder eksperternes vurdering.

POLITIK. Ifølge Ritzau har retsordfører hos Venstre Preben Bang Henriksen i mange år været kritisk over for den danske ordning. Han mener, at ekspertgruppens anbefalinger bør føre til, at den eksisterende kontrakt med Poul Schmith “omgående” opsiges inden nytår. – Kammeradvokatordningen har, synes jeg, været urimelig, og ordningen har kostet skatteyderne meget, meget dyrt. Nu glæder jeg mig over, at vi får taget livtag med ordningen, hvilket vil være en stor besparelse for staten, siger Preben Bang Henriksen i en skriftlig kommentar.

SF’s retsordfører, Karina Lorentzen Dehnhardt, er spændt på, om “regeringen tør tage skridtet og opsige aftalen”. – Det lyder som en glimrende idé at hjemtage opgaverne fra Kammeradvokaten. I Norge fungerer det fint at løse statens juridiske opgaver selv, og det er også meget billigere end det, der bruges på opgaven i dag, siger hun i en skriftlig kommentar.

Den nuværende kammeradvokatordning kan potentielt blive opsagt, men der skal varsles om opsigelse med indeværende år plus et år. Læs rapporten her:

anbefalinger-om-statens-indkoeb-af-advokatydelser.pdf

Del dette med dit netværk: