Efterlyser varigt kursskifte

For første gang i flere år stiger kommunernes og de private virksomheders samarbejde. Læren fra coronakrisen har været, at de største udfordringer løses bedst og mest økonomisk i et samspil mellem den offentlige og den private sektor, skriver Branchedirektør i DI, Jakob Scharff i debatindlæg. Det glæder mig enormt, at de tørre tal også viser, at der rent faktisk er noget om al snakken. I kroner og ører svarer den positive udvikling til 1,5 milliarder kroner i ordreværdi, hvilket i den grad kan mærkes hos virksomhederne.

Nu gælder det om at holde fast i det momentum. Et tæt og stærkt offentlig-privat samarbejde må ikke kun være noget, vi undtagelsesvist trækker på, når pandemien raser. Kommunerne står fx i en situation, hvor der er akut mangel på hænder i ældreplejen.

PRAGMATISK TILGANG. Sådanne udfordringer kan de ikke løse alene, men der er brug for et endnu tættere samarbejde med virksomheder, så vi f.eks. kan få udbredt ny velfærdsteknologi og digitale løsninger, der kan frigøre tid og ressourcer hos velfærdens pressede kernetropper. Vi oplever – på tværs af politiske skillelinjer – en pragmatisk tilgang hos langt de fleste af de nyvalgte kommunalpolitikere, som sagtens kan se idéen i at samarbejde med private om alt fra udbygningen af nye plejehjem og daginstitutioner til det stigende antal børn og ældre til rengøring eller vedligeholdelse af grønne områder.

Blandt private virksomheder er det et grundvilkår, at nytænkning og konkurrence er to sider af samme mønt. Her er man pinligt bevidste om, at hvis ikke man fornyer sig og holder sig oppe på tæerne, så er der bare én af konkurrenterne, der løber med ordrerne, væksten og de dygtigste medarbejdere. Der findes altså ikke mange områder, hvor det skader at få nye øjne på, hvordan opgaverne kan løses.

INVITER INDENFOR. Derfor håber jeg også, at vi efterhånden kan begynde at se det som reglen snarere end undtagelsen, at man i kommunerne inviterer virksomhederne til at bidrage med deres bud på, hvordan opgaverne kan løses bedst muligt til prisen. I det store billede er det fortsat kun tilfældet i omkring en fjerdedel af tilfældene. Men der findes altså ikke mange områder, hvor det skader at få nye øjne på, hvordan opgaverne kan løses og et kritisk blik på gamle vaner.

Lad udviklingen i 2021 blive startskuddet på et reelt og varigt kursskifte for samarbejdet med virksomhederne. Læren fra coronakrisen må og skal være, at de allerstørste samfundsudfordringer løses bedst i et samspil mellem den offentlige og private sektor, slutter Jakob Scharff, DI.

Del dette med dit netværk: