DI om militærmilliarder: Tæt samarbejde, tak

Dansk Industri (DI) i en klar melding til politikerne: Brug pengene rigtigt, og gør det sammen med erhvervslivet. – Danmarks sikkerhed er et samfundsanliggende, som vi alle skal tage et fælles ansvar for – også erhvervslivet. Når vi poster så mange flere milliarder skattekroner i et stærkere dansk forsvar, så må vi også klart kunne forvente, at forsvaret i langt højere grad end i dag åbner for et langt tættere samarbejde med civilsamfundet og med erhvervslivet, siger adm. direktør Lars Sandahl Sørensen, DI.

De politiske ønsker om et stærkt dansk forsvar kommer i en tid med stor mangel på arbejdskraft. Derfor lægger DI op til at bruge ressourcerne og medarbejderne smartere og bedre end i dag. For eksempel skal de værnepligtige løse konkrete opgaver i Forsvaret, og de skal i langt højere grad end i dag forberedes på efterfølgende job i civilsamfundet. – Med så mange penge følger også et tilsvarende større ansvar for at få bedre styr på forbruget af midlerne og ressourcerne i Forsvaret. Det mener vi, at et tæt samarbejde med erhvervslivet kan bidrage til. Vi har jo virksomheder over hele landet, som har stor ekspertise i alt, lige fra service på køretøjer til konstruktionen af nye fartøjer til søværnet, som der er hårdt brug for. Lad dog erhvervslivet bruge de kompetencer, de har, i stedet for at folk i uniform skal bruge kræfter på det, siger Lars Sandahl Sørensen.

DI foreslår i sit udspil at etablere strategiske samarbejder på områder af vital sikkerhedsinteresse. Det gælder f.eks. konstruktionen af danske skibe til flåden, udvikling af droner og et stærkt cyberforsvar. Erhvervslivet kan også bidrage med konkrete løsninger, der kan doneres til Ukraine, og på den måde støtte op om regeringens intentioner på området.

DI foreslår desuden, at forsvaret skal lægge mange flere af de daglige opgaver ud til private virksomheder. Det gælder f.eks. opførsel og renovering af kaserner, energioptimering, vedligeholdelse af biler, skibe og fly. Samtidig skal der investeres i forskning og udvikling af ny teknologi sammen med danske iværksættere og vidensinstitutioner. – Danske virksomheder er vant til også at arbejde med fortrolige informationer, så der er ikke nogen sikkerhedsmæssige hensyn, der bør stå i vejen for at lade private virksomheder løse opgaver i samspil med Forsvaret. Og det skal også gøres på en måde, så de værnepligtige får læring, der kan give dem bedre muligheder på arbejdsmarkedet, siger Lars Sandahl Sørensen.

Del dette med dit netværk: