Spareivrige energipolitikere

En aktuel politisk aftale, der vil få afgørende betydning for den danske fjernvarmesektor i mange år fremover, peger på realisering af besparelser på en halv milliard kroner i 2020. Dette via yderligere regulering.

– Det virker forhastet at lægge sig fast på nye sparekrav helt frem til 2025, når de benchmarkmodeller, der skal vurdere branchens egentlige effektiviseringspotentialer, slet ikke er udviklet endnu, siger Kim Mortensen og fortsætter: – Beregningsmodellerne vil tidligst være færdige i 2017. Derfor bør man fra politisk side fare frem med lempe og alene lægge sig fast på kravene til sektoren frem til 2020. Så kan man herefter revurdere mulighederne for yderligere effektiviseringer i sektoren, siger Kim Mortensen.

Ifølge Dansk Fjernvarme er det afgørende, at de krav, der lægges op til, er realistiske for sektoren. Særligt fordi mange selskaber i øjeblikket står over for særdeles store investeringer i grønne og mere effektive produktionsanlæg. Samtidig er store dele af sektoren udfordret af, at det såkaldte grundbeløb – der kompenserer de selskaber, der er tvangsbundet til naturgas – bortfalder inden for få år.  – Sektoren er i forvejen ramt af faldende elpriser, øgede udgifter til energibesparelser og bortfaldet af grundbeløbet i 2019. Alene farvellet til grundbeløbet betyder, at sektoren står til at miste 1,5 milliarder kroner, hvilket kan koste forbrugerne mere end 4.000 kroner om året, siger Kim Mortensen. – Det er en uholdbar situation, når sektoren samtidig bliver pålagt nye effektiviseringskrav. Ikke blot frem til 2020, men i princippet hvert år i al fremtid. Det giver en voldsom stor usikkerhed for en sektor, som samtidig skal bidrage til at indfri den grønne omstilling, lyder udmeldingen fra fjernvarmen.

Del dette med dit netværk:

Skriv en kommentar

avatar