Sender 5 mio. tons CO2 til havs

  • ABB’s løsninger til automatisering, elektrificering og digitalisering skal anvendes i det norske CO2-opsamlings- og lagringsprojek
  • Projektet fremskynder industriel dekarbonisering og fjernelse af CO2 med transport og permanent lagring i reservoirer 2600 meter under havbunden
  • Planer for lagring af over fem millioner ton CO2 om året, svarende til emissioner fra 1 million bile

Northern Lights, et joint venture mellem Equinor, Shell og TotalEnergies, er det første industrielle CO2-opsamlings- og lagringsprojekt for en åben og fleksibel infrastruktur til sikker lagring af CO2 fra industrien i hele Europa. Projektets første fase afsluttes i midten af 2024 med en lagerkapacitet på op til 1,5 mio. ton CO2 Året. Næste fase har til formål at udvide kapaciteten til mere end fem millioner ton om året. ABB’s automatisering, elektrificering og digitalisering er en del af Nordlysprojektet om fjerndrift af en ny terminal i industriområdet Energiparken i Øygarden Kommune og for at sikre optimal effektivitet.

– Evnen til at indfange og lagre industriel CO2Emissioner, som i øjeblikket ikke kan forhindres, er afgørende, hvis verden skal opnå klimaneutralitet senest i 2050. Det kræver en global opsamlings- og lagringskapacitet på 1,7 mia. ton CO2 inden 20301siger Per Erik Holsten, administrerende direktør for ABB i Norge. – Nordlys er et vigtigt projekt, ikke kun for at genskabe balancen i kulstofkredsløbet, men også på grund af innovationen. Vi sætter pris på at være en del af dette spændende projekt, der vil bidrage til en sikrere, smartere og mere bæredygtig fremtid.

Specialbyggede skibe vil transportere flydende CO2 fra emissionskilder til terminalen i Øygarden. Den vil blive fjernstyret fra Equinors Sture-terminal, som ligger ca. 7 km væk. For at muliggøre fjernoperationer vil ABB levere avancerede operatørstationer til Northern Lights-terminalen, der vil spille sammen med Sture-terminalens centrale kontrolrum med problemfri integration for at minimere responstiderne og understøtte 24/7 fjernbetjening. ABB’s elteknologi vil også drive hele anlægget, med undtagelse af landstrømsløsningen. Elsystemet omfatter blandt andet et styresystem, høj- og lavspændingsspændingstavler og transformatorer.

Fodnote:

[1]https://www.iea.org/fuels-and-technologies/carbon-capture-utilisation-and-storage

Kilde ABB

Del dette med dit netværk:

Skriv en kommentar

avatar