Regionale teknologimilliarder

Ny teknologi og nye muligheder buldrer frem både i samfundet generelt og på sundhedsområdet. Danske Regioner foreslår nu at investere fire milliarder kroner i de sundhedsteknologiske muligheder. Vi kan foregribe sundhedsudfordringerne og sikre endnu bedre hjælp til borgerne, siger Stephanie Lose, formand for Udvalget for Sundhedsinnovation og Erhvervssamarbejde i Danske Regioner.

Flere ældre, flere kronisk syge, flere med mange sygdomme, færre sundhedsansatte per patient og mangel på specialister i landets yderområder. Det danske sundhedsvæsen står over for en række store udfordringer, og på den baggrund spiller Danske Regioner nu ud: Der bør investeres fire milliarder kroner i ny sundhedsteknologi over de kommende år. Investeringen vil blive drøftet med regeringen den kommende tid.

Formand for Udvalget for Sundhedsinnovation og Erhvervs-samarbejde i Danske Regioner: – De nye teknologiske løsninger er her allerede, og med dem kan vi yde endnu bedre behandling til patienterne. Det skal vi selvfølgelig gribe. Moderat syge patienter kommer til at kunne klare mere hjemme i trygge omgivelser, meget syge vil som andre få glæde af mere skræddersyet behandling, og patienterne i landets yderområder vil kunne vide sig sikre på, at netop deres læger også har adgang til den nyeste specialistviden, siger Stephanie Lose, formand for Udvalget for Sundhedsinnovation og Erhvervssamarbejde i Danske Regioner.

De fire milliarder kroner skal placeres i et investeringsprogram, der blandt andet fokuserer på at afprøve kunstig intelligens, selvdiagnosticering, fjernkonsultationer, apps og sikkerhedsløsninger. Udspillet præsenteres i dag på Danske Regioners generalforsamling. 

– Kunstig intelligens, hvor en supercomputer på få sekunder finder og sorterer millioner af siders data, kan give den enkelte læge mulighed for at have alverdens førende eksperter i ryggen, når der sammen med patienten skal træffes afgørende beslutninger om behandling. Lægen vil kunne få adgang til vigtig viden, som det ellers kunne tage meget lang tid at opdrive på egen hånd – det betyder hurtigere diagnoser og hurtigere behandling, siger Stephanie Lose og tilføjer: – Vi taler om et stærkt supplement til vores sundhedsprofessionelle – ikke om en erstatning. Teknologien skal både frigøre varme hænder til endnu mere patientkontakt og skabe bedre løsninger for borgerne, som kan blive mere selvhjulpne og få mere præcis behandling.

Planen om et investeringsprogram kommer, samtidig med at Danske Regioner og Mandag Morgen offentliggør publikationen ”Sundhed i Skyen – et kig ind i den digitale fremtid på sundhedsområdet”. Publikationen er et inspirationsoplæg om sundhedens digitale transformation. – Teknologien giver et hav af nye muligheder for at forbedre sundhedsvæsenet, men vi skal også være opmærksomme på etikken og ligheden i sundhed. Teknologien skal målrette hjælpen til dem med størst behov, og vi skal hele tiden have øje for, at teknologien gavner alle borgere og patienter – uanset hvor ferm man er teknologisk, siger Stephanie Lose.

Del dette med dit netværk: